Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Од Видовдана са Аеродрома „Морава” летови за Турску и Немачку


Чачак/Краљево - Аеродром „Морава“ у Лађевцима ће 28. јуна 2019. године поред војног ће постати и цивилни аеродром и биће оспособљен да на њега слећу авиони типа Б737. Укупна вредност набавке опреме и радова који се тренутно изводе на аеродрому у Краљеву износе нешто више од 10 милиона евра, саопштило је Министарство грађевине.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић рекао је да ће Видовдан, иако велики дан за Србију, ове године имати посебан значај за људе западне Србије.

„Аеродром у Лађевцима је веома важан и за Моравички округ, Рашки, али и за шире подручје Шумадије, Златиборски округ и Јабланички. Поред туризма који ће доживети процвет у овом делу Србије, јер у ужој регији имамо око 600.000 становника, а у широј милион, веома важан је и за привреду. Бржи пласма робе, карго летови, веома важне сировине ће брже моћи да се допреме из било код дела света и да се на тај начин привреда поспеши.Отварање аеродрома ће омогућити нови квалитет живота за западну Србију, а држава је за то инвестирала огроман новац.
Много више туриста ће бити и у Овчар Бањи, Врњачкој Бањи, Копаонику, Златибору, Богутовачкој бањи и у свим туристичким дестинацијама којима овај регион располаже, а развијаће се и здравствени туризам, јер услуге наших стручњака лекара су веома квалитетна а много јефтинија него у Европи”, рекао је Тодоровић.

Према његовим речима током јула месеца очекује се отварање ауто - пута Чачак - Обреновац, до краја године у пуном профилу и Чачак - Београд, а кренуло се и са извођењем радова за деоницу Чачак - Пожега и за две године биће комплетно завршен ауто - пут Пожега - Београд.
„Веома брзо ћемо имати и наставак ка Вишеграду Републици Српској, и ка Црној Гори. Посебно је битан Моравски коридор Чачак - Појате и спајање Коридора 10 и Коридора 11, баш у Чачку. Добићемо пун садржај и пун квалитет живота што ће повући развој домаћих инвеститора и привредника, а постаћемо и дестинација за стране инвеститоре”, истиче градоначелник Чачка.

Директор „Аеродрома Србије” Михајло Здравковић рекао је за да су у току завршни радови на стављању у функцију објекта Аеродрома „Морава” као и набавка неопходне опреме за контролу, пролаз путника и пртљага као и за опремање и пријем ваздухоплова.
„Опрема се и сама зграда неопходним канцеларијским материјалом како би новозапослени могли да обављају своје дужности. Ми смо обавили разговор са свим кандидатима који су испунили услове по конкурсу за запошљавање који је био објављен. У овом тренутку је други круг селекције и безбедоносна провера с обзиром да се ради о делатности која то захтева. У овом тренутку ћемо попунити 43 радна места од 51 колико смо расписали, зато што још немамо редован саобраћај, на остале позиције ћемо запослити када се успостави редовно летење. Место директора је попуњено, Драган Бугариновић ће обављати ту функцију, а он је до сада управљао Аеродромом у Нишу”, казао јe Здравковић.

Он је додао да ће се сви радници обучити у складу са стандардима и процедурамо које захтева један аеродром.

„То су профили који нису стандардни у систему школовања и очекујемо да се овде роде нека нова занимања и нова одељења. Неће овде бити отварање неких масовних запошљавања али самим повећањем броја путника и превоза робе, карго дела, расте потреба и за радницима и то не на самом аеродрому већ и компанијама које ће морати да прате ову врсту индустрије, рент-а-кар, фри- шопови, банке и мењачнице као и карго агенције”, рекао је Здравковић.

Према његовим речима већ постоје компаније које су показале интересовање за летове са Аеродрома „Морава”, али док не добију дозволу Директората цивилног ваздухопловства не могу ући у формалне преговоре.

Неформално, директор „Аеродрома Србије” Михајло Здравковић каже да ће то бити летови за Турску и Немачку.

РИНА


12.06.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO