Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Устају да ме поздраве кад улазим, а у учионици је све под конац: Деца у сеоским школама за вршњачко насиље само су чули из прича и видели на телевизији, учитељи и наставници имају ауторитет (ФОТО)


Горњи Милановац - Док је у градовима широм Србије вршњачко насиље узело маха и сваки дан стижу вести о неком новом инциденту, у сеоском школама све сећа на нека стара времена. Зна се и поштује ред, учитељи и наставници имају неупитан ауторитет пред којим не устапају ни родитељи. Зна се да пре него што учитељ или наставник уђе у учиниоци табла мора бити чиста, а корпа испражњена. Те навике укорењене у раном детињство прате их током читавог школовања, па и студирања.

 

"Док читам све те натписе у новинама у малтретирању просвтених радника и деце између себе, питам се какви смо то постали и како ће нам бити за неких двадесет година. Тек тада схватим колико се разликују сеоске од градских школа. Ови ђаци заиста шаљу најлепшу слику у овом брзом времену. Никад нисам ушла, а да нису устали и поздравили ме. Има их мало и сви су као породица", каже за РИНУ учитељица истуреног одељења ОШ "Иво Андрић", Ана Петровић.

 

Да су сложни као породица сведочи и написана песмица, коју држе окачену на зиду.

 

"Ми смо мала дружина из Теочина, сваки дан за нас је права игра. Волимо школу, волимо знање и увек смо за играње. У нашој школи је увек тако и нема насиља никако", написано је између осталог.

 

Директор школе Зоран Пантовић истиче да је у свим истуреним одељењима као и у самој матичној школи у Прањанима, ниво вршњачког насиља сведен на минимум.

 

"Понекад се деси да се деца споречкају, али ми то одмах препознамо и решавамо. Разговарамо прво са њима, а ако није довољно позовемо родитеље и све се то реши мирним путем. Видимо шта се све дешава по градовима, овде тога нема. Никад није забележено да се ученик супроставио наставнику. Кроз разне радионице ми децу учимо и едукујемо шта је то вршњачко насиље и да томе нема места међу другарима и у школи", закључио је Пантовић.

 

РИНА


28.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO