Fudbalski teren na Rekreacionom centru dobio tribine i novu led rasvetu     ·     Crnogorac izbo Bosanca, pa otišao na kafu: Evo zbog čega je učinio jeziv zločin     ·     Teška nesreća kod Loznice: Sudar automobila i kombija, tri osobe voze u bolnicu     ·     Meteo alarm upaljen samo u jednom delu Srbije: Ovo je detaljna prognoza do kraja nedelje     ·     Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·    


Autor: RINA.rs


Има посла ко хоће да ради, зарада преко зиме и до 80 еура дневно: Чувени пољопривредник Његош кад обере паприку и купус иде у шуму, скупља брезове гранчице и од њих прави метле (ФОТО)


Пријепоље - Кад се заврши сезона купуса и паприка, пољопривредник Његош Стојадиновић из Пријепоља и даље не одмара. Од новембра до маја он прави метле од брезових гранчица, за којима влада велика потражња. Посао је лак, а зарада солидна стога се овај вредни човек не либи да засуче рукаве и са маказама крене у поход.

- Сировину махом налазим у околним шумама, где има доста брезе. Током зиме када je завршен рад у пољу, правим снопове од млађих граничица различитих дужина и које пакујем и касније нудим купцима. Ја то радим последњих 15 година јер није тежак физички посао, чак га раде и стајији људи, само су вам потребне маказе и ето зараде. У једном сату ја припремим око пет снопова и када помножите са 350 динара ето вам зараде, казао је за РИНУ, Његош познази повртар полимског краја.

Свако ко мете зна да је за тај посао најквалитетнија и најбоља метла од брзових гранчица, стога Његош све што направи то и прода. Осим домаћих за његов производ заинтеросеовали су се и купци из региона.

- Ударни период је од новембра до маја, када продам и до 10.000 снопова ових корисних гранчица. Могу да их продам у неограниченим количинама јер је потражња велика, а цена приступачна. Осим што гранчице скупљам сам, због великог броја купаца почео сам и да их откупљујем. Сваки овај сноп тежак је око 7 килограма и лако се транспортује до купаца, додао је Стојадиновић.

Поред прављена метли од ових гранчица, бреза је корисна и за многе друге ствари.

- Она има многа лековотих својства, поред тога што се из ње може цедити сок, може се користити за чај, као и у прехрамбеној индустрији. За мене је као пољопривредника током зиме посао са метлама одлична зарада, када дневном могу зарадити и до 80 евра - закључио је он.

РИНА


30.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO