Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     U Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe u vezi sa nestankom Danke Ilić     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·    


Autor: RINA.rs


Надгробни споменици на сваких 30 метара уз магистралу смрти, овде су страдали возачи, сувозачи и пешаци: Ибарска магистрала годинама односи животе због пребрзе вожње, нарочито приметна бахотост возача аутобуса (ФОТО)


Чачак - До сада је на њој живот изгубило преко двадесет особа. Возачи, сувозачи, жене и деца пешаци. Годинама уназад деоница Ибарске магистрале од Прељине до Мрчајеваца зове се још и магистрала смрти, а да тај назив није добила без разлога показују и споменици поред пута смештени на сваких тридесетак метара. Пре три дана опет је дошло до трагедије када је настрадао младић из Мојсиња. Као сувозач изгубио је живот - ни крив, ни дужан. Има ли решења за овај пут који сеје смрт, има ли начина скренути пажњу возачима да не лете већ да возе по прописима.

- Тачно је, да је ово угрожена деоница државног пута. Од Прељине ка Краљеву страда велики број учесника у саобраћају. Коловоз је широк, прав и у добром стању и зато се возачи овуда крећу огромним брзинама. Због те неприлагођености и непоштовања прописа долази до тешких саобраћајних незгода. Ситуацију додатно отежава и велика фрекфенција возила на овом делу пута, јер овај део магистрале спаја ибарску и моравску долину", изјавио је за РИНУ члан Савета за безбедност саобраћаја града Чачка Родољуб Скерлић.

Он истиче да ће Морависки коридор који се гради од Крушевца ка Појатама, смањити интезитет саобраћаја на магистрали смрти.

- Треба посветити пажњу брзини кретања, како не би дошло до нежељених инцидената у саобраћају и настрадалих лица. Ауто- пут ће преузети огроман број возила, тиме ће Ибарска магистрала бити растерећена, а тада ће стање бити боље што се тиче безбедности саобраћаја, али се и даље мора водити рачуна јер на овом делу циркулише велики број грађана који прелазе магистралу и иду ка својим имањима и њивама са својим радним машинама", каже Скерлић.

Оно што изненађује јесте непоштовање правила од стране возача аутобуса, који пролазе у овом саобраћајницом. Мештани су се чак у више наврата обраћали и аутопревозној компанији, чији возачи су изазивали удесе, да апеују на њих како би вожњу прилагодили условима на путу.

- Свакдоневно смо у страху за наше и животе наше деце, јер кад изађу из аутобуса који их вози у школу морају прећи ову магистралу. Предавали смо захтеве надлежнима да се овде на неки начин успори саобраћај. Међутим, рекли су нам да према закону у саобраћају то није могуће. Значило би нам бар да се обележи пешачки прелаз који иначе овде постоји, али се знак не види”, рекао је Радовић.

РИНА

 


01.12.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO