Историја Старог Влаха, свечаност о Видовдану 2019: тежак пораз Турака у Боју на Кукутници 1809.

Катићи - На Видовдан, 28. јуна ове године у ОШ „Мићо Матовић” на Катићима у ивањичком крају биће промоција књиге - Спомен Боја на Кукутници.
Аутори - приређивачи књиге су Шареничани рођени подно планине Кукутнице, Сретен М. Караклајић који живи у Чачку и Милан Р. Милошевић који живи у Београду, познати заљубљеници родног краја. Књига је побудила велико интересовање мештана, познатих и признатих људи овог дела Старог Влаха, тако да се очекује велики скуп на промоцији, која ће бити пропраћена пригодним забавним програмом, уз учешће изворних народних група са песмама овог краја и незаобилазну свирку трубача. Биће присутан народ из Шареника, Бјелуше, Брекова, Добрача, Брезове, Мочиоца, Кушића, и Штиткова, односно скуп познатих и виђенијих људи општина Ивањице и Ариља, и шире из Моравичког и Златиборског округа и свих оних који су на неки начин везани за овај крај.
Далеких година у доба Првог српског устанка, славни вожд Карађорђе упалио је луч слободе у Шумадији и пренео устаничку ватру у Старовлашки крај. Успели су да протерају Турке преко јаворских висова, који су намеравали да спрече спајање Србије са Црном Гором. Година 1809. била је веома бурна нарочито на југозападном фронту Србије, на подручју Старог Влаха. Историјски је забележено да се на планини Кукутници одиграо значајан бој између Турака које је предводио озлоглашени Сулејман паша Скопљак, и срских устаника које је предводио војвода Милош Обреновић.

24.06.2019.


Fotografije