Meštani iz pepela digli svetinju i sagradili je svojim rukama za samo tri meseca: Jedinstvena crkva brvnara smeštena u selu Donja Orovica kod Ljubovije (FOTO)     ·     Otvoren Sajam zapošljavanja u Novom Pazaru     ·     Čovek skočio sa Mosta na Adi     ·     Pao šaner u Užicu: Slao robu preko kurira i zaradio milione dinara, policija upala u stan i oduzela garderobu     ·     Đaci još danas u školama: Počinje prolećni raspust     ·     U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen     ·     Srbin uhapšen po Interpolovoj poternici u Baru: Određuje mu se ekstradicioni pritvor, osumnjičen za teška krivična dela     ·     Ovako je umrla beba koju su rastrgli pitbulovi: Stigao nalaz obdukcije     ·     Produžen pritvor uhapšenima nakon sukoba u Banjskoj     ·     Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·    


Autor: RINA.rs


Лазовић: Хаџи Проданова пећина спремна за посетиоце


Ивањица - Хаџи Проданова пећина у Рашчићима код Ивањице коначно је спремна да прими прве посетиоце. Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министарка правде Нела Кубуровић свечано ће је отворити у среду 26. јуна.

„За уређење овог важног спелеолошког локалитета Министарство туризма је одвојило осам милиона динара, док је Министарство правде издвојило три милиона од опортунитета за уређење платоа”, рекао је за агенцију РИНА председник Општине Ивањица Зоран Лазовић.

Иначе, споменик природе Хаџи – Проданова пећина, налази се на седам километара од Ивањице, у селу Рашчићи, на путу према Гучи и Чачку, на надморској висини од око 600 метара. Име је добила по Карађорђевом војводи Хаџи Продану Глигоријевићу, који је у пећину склањао збегове за време Првог српског устанка. Ранији називи су Рашћанска пећина и Шљепаја.

Испитана дужина пећине је око 400 метара и састоји се од два спрата. Према непотврђеној легенди излаз из ње налази се у драгачевском селу Котража. Доњи спрат пећине поред главног има и два споредна канала. Улазни део је широк и висок око 3 метра и завршава се сужењем иза кога се налазе простране дворане које су дугачке око 50 и широке 15 метара. Десна страна ове дворане покривена је бигреним саливом и серијом плитких базенчића. У централном делу дворане налазе се дебели сталактити и сталагнити, а на странама моћни саливи као окамењени водопади. Дворана се завршава са два мања продора-процепа. Горњи спрат почиње из дворане главног канала и испуњен је разнобојним и разноврсним накитом.

У Хаџи-Продановој пећини су вршена и археолошка истраживања. Том приликом је на врло малом простору пронађено 25 нових врста пећинских животиња (инсеката), које у свету, или нису познате или су ретке. На самом улазу пронадјени су фрагменти керамике из старијег гвозденог доба, велика количина костију плеистоценских животиња и шездесетак предмета старих око 40.000 година. У питању су остаци материјалне културе неандерталаца, а већина пронађених алатки је направљена од кварца, што је изузетна реткост у Европи. Хаџи Проданова пећина је била и привремено станиште ловаца-неандерталаца и пећинског медведа, чија су лобања, бројне кости и зуби пронађени на самом улазу.

Пећина се сврстава у малобројна вишеслојна палеолитска налазишта на централном Балкану и пружа велики потенцијал за будућа истраживања. Станиште је знатне популације слепих мишева.

РИНА


24.06.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO