Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     Jeziva tuča u Novom Pazaru: U sred bela dana čovek prebio dečaka u servisu mobilnih telefona, odmah je uhapšen i sproveden u stanicu     ·     Drogiran napravio pravi karambol u Tutinu bez vozačke dozvole: Na raskrsnici udari u mercedes, na svu sreću niko nije povredjen     ·     Lokalizovan požar u podgoričkoj školi: Polumaturanti slavili kraj nastave pa bakljom zapalili krov, nema povređenih (FOTO)     ·     Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)     ·     Prodavao patike preko interneta i naplaćivao pouzećem: Debelo oštetio državu, utajio porez preko tri miliona dinara     ·     Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu     ·     Divlja svinja se gosti na đubrištu kod tornja na Sljemenu     ·     Određen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u Lazarevcu     ·    


Autor: RINA.rs


Човек људска громада, 80 литара његове крви тече венама бројних грађана свих вероисповести: Хасим из Сјенице упркос годинама и даље жели да даје крв, па је министарству упутио несвакидашњи захтев


Сјеница - Велико, хумано срце куца у грудима бившег рудара Хасима Богућанина из Сјенице. Он има 66 година и до сада је апсолутни рекордер у давању крви, јер је ову драгоцену течност до сада дао чак 168 пута, што је око 80 литара крви која је живот спасила многима и тече венама бројних грађана свих вероисповести. Међутим, због година старости он више законски не може да буде давалац крви стога се ресорном министарству обратио са захтевом да му ипак омогуће давање крви, бар два пута годишње.

"Прве капи крви дао сам са 18 година другу из војске јер је био повређен. Од тада свака три месеца ја дајем крв која не зна за границе и не познаје разлике. Зато сам упутио захтев а уколико човек здрав може давати крв и до 70., не морам на свака три месеца као и до сада, али бар два пута годишње", рекао је Хасим за РИНУ.

Спасио је на десетине живота, а неретко се и сам одазивао тамо где је видео да је помоћ неопходна. Својим аутомобилом прелазио је стотине километара дуж целе бивше Југославије како би нејакима пружио задњу сламку спаса. За скоро пола века, захваљујући свом добром срцу, стекао је много пријатеља. Овај хумани човек присетио се и једне емотивне ситуације.

"Био сам у ужичкој болници и приметио да две девојчице плачу, кад сам их упитао зашто, одговориле су да им се тата оперише, а да немају довољно крви. Ја сам се одмах понудио, али чуо сам да су сестре рекле - он је муслиман. Питао сам да ли је то неки проблем, оне су одмах рекле да не и да су због ратне ситуације тако одреаговале у први мах", каже Хасим.

У који год град да оде увек има са неким да се сретне и попије кафу. Како каже, пресрећан је што и у својој Сјеници сада види децу чијим мајкама је давао крв кад су се порађале. Срећан је што је био у прилици да помогне њима, али и другим својим комшијама.

"Љубав према добровољном давању крви пренео сам и на сина, који је већ дао крв 56 пута и ако тако настави премашиће и мене" , поносно прича Хасим и додаје да се након сваког давања осећа боље и свежије, тако да причама о малаксалости свакако нема места.

Овај Сјеничанин формирао је и Добровољно удружење даваоца крви које већ броји 127 хуманих чланова за које не постоје препреке и помажу свима којима је потребно. У данашње време кад је потреба за крвљу на дневном нивоу изузетно велика, да су сви као Хасим из Сјенице, питање је где би нам био крај.

РИНА


24.01.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO