Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     U Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe u vezi sa nestankom Danke Ilić     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·    


Хаџи – Проданова пећина отворена након 40 година! Ево зашто је посебно ово археолошко налазиште


 

Ивањица – Хаџи - Проданова пећина која је од центра општине удаљена само седам километара, 40 година била је затворена. Међутим, Министраство туризма, трговине и телекомуникација препознало је туристички капацитет овог места, тако да је уложено осам милиона динара у њену реконструкцију и данас су врата овог здања поново отворена за посетиоце.

 

“Суштина успеха у туризму јесте да будете специфични и различити. Овако посебна места или имате или немате. Ми смо имали, али дуго није сагледана његова права вредност и одлучили смо то да променимо. Хаџи – проданова пећина фантастично је археолошко налазиште и као таква заслужује посебено место на туристичкој мапи не само Ивањице, већ и целе запдне Србије”, изјавио је ресорни министар Расим Љајић и додаје да број туриста у овом крају треба да буде повећан.

 

“Ивањицу годишње посети око 12 хиљада туриста, наш циљ је да тај број повећамо на 20 хиљада. Наставићемо да радимо на туристичкој инфраструктури, али и на туристичкој промоцији ових прелепих места које вреди посетити. Треба искоритити близину Гуче, постојање Нушићијаде, јер људима који дођу на те манифестације треба пружити интересантне садржаје”, наглашава Љајић.

 

У реконструкцију Хаџи – Проданаве пећине укупно је уложено 12 милиона динара, и док је министрарство уложило осам, локална самоуправа дала је четири.

 

“Са овим радовима није крај. Очекујемо наставак реконструкције, али надамо се и даље подршци министарства. Драго нам је што овај крај није заборављен у туристичком смислу, јер заиста посетиоцима имамо да понудимо толико тога. Досадашља сарадња са министарством туризма била је одлична, али очекујемо и у будуће значајну помоћ кад су у питању нвестиције везане за туризам и спорт”, изјавио је председник општине Ивањица, Зоран Лазовић.

 

Да министарство итекако води рачуна о овој општини доказује и покровитљство традиционалне “Нушићијаде”.

 

“Та манифетација је изузетно важна за Србију и по традицији и по садржају. И из тога разлога она од нас има третман који заслужује”, навео је Љајић.

 

Следећих месец дана, улаз у Хаџи – Проданову пећину биће бесплатан за све посетиоце, а некад је она била изузетно посећена због свог археолошког значаја и ниједан аутобус који је ђаке возио на екскурзије није је заобишао. Неколико стотина метара од главног улаза налази се мало језеро, које такође вреди посетити.

 

РИНА


26.06.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO