Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Енвер Бегановић из Аустрије кренуо на ходочашће у Меку дуго чак 6600 километара: Одушевљен подршком коју му људи пружају на овом светом путу, један гест на Палама никад неће заборавити(ФОТО)


Прибој - На свето путовање дуго 6.600 километара, од Аустрије до Меке на хаџилук, упутио се педесетдвогодишњи Енвер Бегановић, родом из Босне. Након пређених скоро 1500 километара и пута кроз Аустрију, Словенију и Босну и Херцеговину стигао је и на границу са Србијом, Увац код Прибоја.

"Обавеза сваког исламског верника ако је у могућности јесте да оде на хаџилук, тако је и мене на ово путовање мотивисала вера. Дневно препешачим око 60 километара, у мени је остало спртског духа из младђих дана и не осећам умор", каже за РИНУ Енвер.

Не сметају му ни киша, ни снег. Спава где стигне, некад код пријатеља а некад код родбине. Оно што је најважније здравље га добро служи, има адекватну опрему и како каже, ужива у сваком километру.

"Дешавало ми се да спавам и под отвореним небом, а температура је бивала у минусу. Мада, ништа ми то не смета, све је у глави. Ово је путовање на ком учите о животу и померате своје сопствене границе. Са сваким километром спозанајете на један нов начин све око себе", додаје Енвер.

Оно што га радује јесте што су људи препознали његов узвишен циљ и пружају му велику подршку, кроз коју год државу да пролази, без обзира које вере или нације били. На овом путу упознао је пуно људи и сви се нуде да му помогну. Одушевио се гостопримством и начином живота православних верника, а један гест никад неће заборавити.

"Не умем препричати мојој породици, са којом се свакодневно чујем је колико су сви људи овде у вери, колико поштују вернике и радују се туђој, у овом случају мојој срећи, ма које вере и националности били. Нигде нисам доживео никакву неугодност. На Палама ме зауставио један момак и питао где идем, ја кажем у Меку. Извадио је новац и рекао- попиј нешто од Србина православца! На сваком кораку ме заустављају православци- часте ручком, плате смештај. У почетку ми је било неугодно али онда сам скапирао да су људи такви, воле да помажу, одушевљено описује Бегановић.

Његов план је да око 25. јуна стигне у Меку и заврши своје ходочашће. Пред њим је још увек изузетно далек пут и неких 5.100 километара.

РИНА

 


27.01.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO