Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini


U 2022. godini Srbija je imala 4,4 mlrd EUR stranih direktnih investicija. Godišnjim povećanjem za 13,6% u odnosu na do tada rekordnu 2021. postignut je novi "šampion" u prilivu prekograničnog kapitala. Podaci Narodne banke Srbije o tome još su preliminarni. Za sada su precizni oni za prva tri kvartala koji pokazuju da je u tom periodu kod nas uloženo oko 3 mlrd EUR. Najveće ulaganje bilo je u prerađivačku industriju, ukupno 1,3 mlrd EUR, a u okviru ove grupe najviše, i to 443 miliona, u proizvodnju gume i plastike. Slede investicije u proizvodnju motornih vozila od gotovo 300 mil EUR, proizvodnju osnovnih metala 123 miliona, prehrambenu industriju od 116 miliona.
 
U prva tri lanjska kvartala u sektor građevinarstva uloženo je milijardu evra, a u paket s njima valja dodati i poslove s nekretninama u vrednosti od 226 miliona. Velika su bila i ulaganja u trgovinu od oko 300 mil EUR evra. Posmatrano po zemljama iz kojih kapital dolazi nema iznenađenja. I tu se očitava da je Evropska unija naš glavni privredni partner, jer su tamošnji investitori uložili 1,6 mlrd EUR. Ulagači iz ostalih evropskih zemalja investirali su 608 milijardi. Najviše iz Velike Britanije, 260 mil EUR, Švajcarske 162 miliona i Ruske Federacije 57 miliona. Kina je i dalje veliki ulagač s milijardu evra, a Japan sa oko 200 miliona. Iz SAD je stiglo 95 mil EUR.
 
Iz NBS navode da Srbija od 2016. godine beleži kontinuirani rast priliva SDI. Ovaj trend rasta privremeno je usporen tokom 2020. kao posledica prvog potresa od pojave pandemije virusa korona, ali je ponovo tokom 2021. priliv SDI zabeležio rekordan iznos u tom momentu od 3,9 mlrd EUR, tako da je u prethodne tri godine ostvaren ukupan priliv od 11,3 milijarde. Pored toga, neto priliv SDI od 2015. u potpunosti je pokrivao tekući deficit platnog bilansa, doprinoseći dugoročnoj održivosti eksterne pozicije Republike Srbije, piše Politika.
 
Navode da je oko 60% ukupnih SDI bilo usmereno u razmenljive sektore, najvećim delom u prerađivačku industriju (43,5%), ali i u građevinarstvo (33,3%) i trgovinu (10%).
 
- Priliv SDI ostao je stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija i globalne ekonomske krize. Nakon privremenog usporavanja koje je registrovano tokom marta i aprila 2022. godine, od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini i dostizanje novog rekorda po prilivu SDI. Najznačajniji faktor koji utiče na visoke prilive SDI pre svega je postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost uprkos neizvesnostima iz međunarodnog okruženja. Povoljna poslovna klima, kvalifikovana radna snaga, uspostavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini s mnogim zemljama, kao i nastavak investiranja u razvoj infrastrukture, dodatno su doprineli kontinuiranom prilivu SDI - navode iz NBS.

02.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO