Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Ne krije samo istočna Srbija blago: Zatražena zelena dozvola za kopanje rude u Šumadiji sa 52 grama srebra po toni


Preduzeće Rudnik i flotacija Rudnik doo, koje posluje u okviru kompanije Contango, podnelo je zahtev resornom ministarstvu za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta eksploatacije polimetaličnih ruda iz ležišta Rudnik na istoimenoj planini, piše Ekapija.
Ležište se nalazi u blizini varošice Rudnik u gornjomilanovačkoj opštini.
Zahtev je podnet u decembru 2022, nakon što je izrađen novi Glavni rudarski projekat za ovaj rudnik bakra, cinka, olova i srebra otvoren 1950 godine, koji se do 1989. godine nalazio u okviru kombinata Trepča, a 2004. je privatizovan.

Kako je navedeno u Zahtevu, ondašnje Ministarstvo životne sredine rudarstva i prostornog planiranja, je 2011. godine donelo rešenje kojim je predvidelo razvoj rudarskih radova za period od 10 godina sa godišnjim kapacitetom od 240.000 tona korisne mineralne supstance, do kraja marta 2021.

- Zbog čega je tada ograničeno važenje GRP-a na 10 godina nije jasno. Možda bi najlogičnije objašnjenje bilo da su geološke rezerve rude bile ograničavajući faktor, ali nije uzeta u obzir činjenica da u rudarstvu važi pravilo da svake godine, koliko se otkopa geoloških rezervi rude, najmanje toliko geoloških rezervi rude treba i da se pronađe – navodi se u dokumentu.
Tako, dodaje se, od 2010. do kraja 2021. godine ukupno je pronađeno 2.786.096 tona novih geoloških rezervi, što znači da su eksploatacione rezerve rude iznosile 2.507.486 tona, a u istom periodu je otkopano 2.267.795 tona geoloških rezervi.

Novim Elaboratom o rudnim rezervama, zaključno sa junom 2020. godine, utvrđene su nove geološke rezerve rude i one iznose 1.580.851 tona, čime se stiču uslovi za nastavak istražnih pripremnih radova i eksploataciju rude u narednom periodu.

Preduzeće je zato prošle godine uradilo novi Glavni rudarski projekat, prema kojem će kapacitet proizvodnje iznositi od 240.000 do 286.000 tona rovne rude.

- U svim narednim godinama, za svaku godinu godišnji plan otkopavanja rude je takav da koliko se otkopa geoloških rezervi rude, isto toliko će biti i pronađeno novih geoloških rezervi rude, tako da novi GRP, po tom osnovu nema ograničenje trajanja, ukoliko se eksploatacija rude i dalje bude vršila na istom eksploatacionom polju – stoji u projektu.

Prema novom Glavnom rudarskom projektu, srednji sadržaj metala u rovnoj rudi u ovom ležištu je 2,22% olova, 2,38% cinka, 0,24% bakra i 52 grama srebra po toni rude.

Nominalni kapacitet jame procenjen je na 49.000 tona godišnje, sa vekom eksploatacije do 4 godine.

Podsetimo, 2017. godine Rudnik je objavio da je pronađeno rudno telo veoma bogato bakrom, olovom, srebrom i cinkom.


02.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO