Bombe padale kao kiša, jedna od glavnih meta bilo je ovo mesto: Nema stajanja ni po aprilskom snegu, vrši se razminiranje aerodroma Ponikve kod Užica (FOTO)     ·     Vučević: Na vojnoj vežbi Vihor 2024. preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije     ·     Velike gužve na biralištima u Hrvatskoj     ·     Nevreme odnelo krov, ali ove godine spremno da primi mališane: Najbolji đaci iz Priboja i Prilužja sa Kosova, kao i osobe sa invliditetom imaće besplatno letovanje (FOTO)     ·     Plati, pa se klati: Od sada javna imovina oštećena u saobraćajnim nezgodama popravlja se o trošku lica koje ju je izazvalo, nova praksa JP Gradac     ·     Vozaču golfa se bore za život, dok su svi ostali stabilno: Šest osoba je povredjeno u sinoćnom udesu saniteta i putničkog auta kod Priboja     ·     Karambol kod Topole, sudar tri vozila u selu Desimirovac: Dve osobe povređene, jedno lice hitno prebačeno u kragujevačku bolnicu     ·     Incidenti ispred Kliničkog centra, građani naslino ulaze i napadaju zaposlene: Hitno potrebna policijska patrola koja će tokom noći da dežura ispred ove ustanove     ·     Uvek prvi na liniji odbrane Lima od smeća: Pribojski ekolozi čiste gomile otpada nakupljene na lančanicama, ružne slike sa lepe reke postaće prošlost     ·     Uleteli specijalci po nalogu i izvršili pretres: Uhapšena direktorica Agencije za sprečavanje korupcije u Crnoj Gori     ·     Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) stigli u tužilaštvo     ·     Učenica iz Srbije povređena u saobraćajnoj nezgodi na ekskurziji     ·    


Autor: RINA.rs


Представници РСМ дошли у Чачак по рецепт о депоновању комуналног отпада


Чачак - На предлог Министарства за заштиту животне средине РС, Чачак је данас посетила делегација Републике Северне Македоније коју су чинили представници Владе и Министарства за животну средину и просторно планирање као и представници неколико локалних самоуправа из источног и североисточног региона РСМ.

Начелница Сектора за отпад у Министарству за животну средину и просторно планирање РСМ Ана Каранфилова Мазневска је истакла да је након разговора са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и директором ЈКП “Комуналац” Петром Домановићем постигнут закључак да је у РСМ могуће успостављање истог принципа одлагања отпада као што се то ради код нас.

“Србија је узнапредовала у том смислу у односу на нас, јер већ има изграђене трансфер станице. Ми ћемо у РС Македонији почети ове године да их градимо и управо то је разлог зашто смо овде, како би видели како то све функционише. Реално, Србија је земља сличног менталитета и навика нашим, и зато смо овде како би наши градоначелници могли да виде како овај систем функционише”, казала је Каранфилова Мазневска.

Према њеним речима РСМ користи средства из европских ИПА фондова уз помоћ којих ће у два региона изградити комплетне регионалне системе.

“Из грантова европске уније добићемо око 30 милиона евра за успостављање целокупног система, за изградњу неколико трансфер станица, регионалне депоније, набавку возила, контејнера и затварања несанитарних депонија”, рекла је начелница.

Она је истакла да као у Србији тако и у РСМ Европска унија инсистира да што пре буде решен проблем управљања отпадом и решавање загађености вода, као и да су највећи загађивачи индустрија и саобраћај, али да је значајан проблем и депоновање комуналног отпада.

Саветник за екологију и заштиту животне средине премијера РСМ Драган Јованов каже да је

циљ посете успостављање међусобне сарадње из области заштите животне средине и комуналних делатности.

 

“Влада је веома посвећена решавању еколошких проблема. Од њеног формирања, у последње две године радимо на читавој територији државе, како у решавању депоновања комуналног отпада тако и на чишћењу река, отварању постројења за пречишћавање отпадних вода, што од нас захтева ЕУ. Овим проблемом никао се још од деведесетих година прошлог века није озбиљно бавио, међутим ова Влада је максимално ангажована да реши овај проблем заједно са међународном заједницом и братским српским народом, како би успоставили здраву животну средину у целом региону”, истакао је саветник премијера Заева.

Он је рекао да су уз помоћ фондова ЕУ сада у фази припремања потребне документације која треба да се заврши до краја 2019. године.

 

“Потом крећемо у изградњу регионалних станица на читавој територији РСМ како би могли да почнемо са организованим депоновањем комуналног отпада и максимално се трудимо да у најкраћем могућем року решимо бројне нагомилане проблеме када је у питњу здрава животна средина”, казао је Јованов

 

Помоћник градоначелника за област заштите животне средине Мирјана Ђоковић је навела да ће гости из РСМ у оквиру посете обићи трансфер станицу у Прелићима и Регионални систем депоније Дубоко у Ужицу.

 

„Мислим да ћемо успети да пренесемо део нашег искуства које смо имали током свих активности од 2005. када смо као град ушли у регионални систем. Подсећам да је 2012. град Чачак почео да депонује смеће на регионалну депонију Дубоко а 2013. почео са изградњом трансфер станице која је отворена 2016. са дневним капацитет од 120 тона, а данашња годишња количина према депонији Дубоко износи негде око 30 до 33.000 тона”, рекла је Ђоковић.

Она је додала да је управо циљ ове студијске посете делегације Северне Македоније да систем регионализације преслика из свог комшилука, односно Србије.

„Ми ћемо се потрудити да им пренесемо све што је добро и корисно, а ако смо ми негде погрешили да они то не учине. Разлог зашто смо баш ми изабрани од ресорног министра, лежи у томе да имамо уведен највећи систем примарне селекције на својој територији, негде око 65 одсто и зато што ћемо закључно са крајем ове године имати 24 рециклажна платоа, што значи да систем примарне селекције није примењен само на градском подручју већ и на сеоском, што подразумева раздвајање отпада на суву и мокру фракцију. Систем наплате одлагања отпада на сеоском подручју је нова активност коју ће спровести наше комунално предузеће”, истиче Ђоковић додајући да добро функционисање и добро руковођење актуелног руководства комуналног предузећа, води заједничким циљевима да наш град постане наше огледало и да будемо узор свим другима у региони и шире.

 

РИНА

 


02.07.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO