Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Лептоспироза у Ивањици, два пацијента хоспитализована у чачанској болници


Ивањица / Чачак - У Ивањици су забележена два случаја инфективних болести са симптомима лептоспирозе и мишије грознице. Према речима начелника Хигијенско - епидемиолошке службе Дома здравља, др Милорада Драмићанина, са симптомима лептоспирозе јавила се осамдесетогодишња жена из Лука, док је млађи човек из Белих Вода имао клиничку слику мишије грознице.

Жена из Лука збринута је у чачанској болници на инфективном одељењу и за сада се према речима лекара добро осећа.

“Жена је, потврђено је, имала лептоспирозу и с обзиром на њене године облик је био поприлично тежак. Она је била под сталном терапијом и рађена јој је дијализа. Њено стање је сада стабилизовано и она је може се слободно рећи излечена”, казао је за РИНУ вд директора ЗЗЈЗ у Чачку др Аксентије Тошић.

Што се тиче другог случаја, младић је такође пребачен из Ивањице на инфективно одељење Опште болнице у Чачку, али за сада још увек нису комплетиране све лабораторијске анализе, тако да се не може са сигурношћу тврдити да је у питању мишија грозница.

“Лекари на инфективном одељењу су задовољни током његовог опоравка, али су мишљења да је и код овог младића у питању лептоспироза и то блажи облик, па због тога није било потребе да се стави на дијализу. Ипак док не стигну комплетне лабораторијске анализе не може се са сигурношћу тврдити о чему је реч”, каже др Тошић.

Он је истакао да се у Моравичком округу скоро сваке године забележи по неки случај мишије грознице и лептоспирозе и да се број оболелих повећава у време великих падавина и поплава. Што се тиче тренутне епидемиолошке ситуације др Тошић каже да је стабилна и није забележено повећање било које инфективне болести.

Подложни овим инфективним агенсима којима погодује влажна средина су грађани чији су послови везани за природу, пре свега земљорадници, али и шумари и ветеринари.

Инкубација траје до 10 дана а потом крећу нагле промене у виду повишења температуре и опште слабости и малаксалости организма а с обзиром да болест напада бубреге долази и до проблема са мокрењем које у тежим случајевима може бити у потпуности прекинуто.

Мишија грозница везана је за непосредни контакт са зараженим мишевима и пацовима (могуће и путем ваздуха - удисањем) и њиховим излучевинама. Код лептоспирозе болест се може пренети уколико кожа дође у додир са водом у којој су излучевине заражених глодара али и говеда. Због тога се препоручује пољопривредницима пре свега да не иду боси.

Обе ове болести јесу заразне али се не преносе са човека на човека.

 

 

РИНА


05.07.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO