Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Пашалић у Чачку разговарао са грађанима, највише притужби на нелегалну градњу и еколошке проблеме


Чачак - Заштитник грађана Зоран Пашалић данас је био у радној посети у Чачку и том приликом разговарао са грађанима и примао њихове притужбе. Након тога уследио је састанак са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и представницима локалне самоуправе.

 

Градоначелник Тодоровић је истакао да је на том састанку констатовано да су проблеми грађана који су се обратили заштитнику, везани за углавном за имовинско – правне односе и нелегалну градњу али и за еколошке проблеме а било је примедби и на један део рада Центра за социјални рад, као и на поједине одлуке судских органа.

 

Заштитник грађана Пашалић је казао да је посета Чачку шеста по реду, а да је пројектом “Да учинимо институцију заштитника грађана доступнијом” предвиђен обилазак 15 локалних самоуправа.

 

“Оно што сам приметио када сам примао грађане, а то је преко 2000 људи за две године колико сам на овој функцији,  јесте да многи грађани Србије из било ког разлога не могу да дођу до седишта институције у Београду у Делиградској улици број 16.  Због тога смо се одлучили на овај корак јер он даје резултате, а оно што је најважније је да грађани врло искрено износе своје проблеме”, казао је Пашалић.

 

Заштитник грађана је истакао да је Чачак један од градова који се за протекло постојање институције највише пута обраћао и углавном у вези проблема који се тичу недозвољене градње и који су се на неки начин поларизовали кроз имовинско – правне проблеме.

 

“Највећи број притужби односи се на ову проблематику, и то скоро 80 посто. Оно што можемо да решимо, решавамо успешно, оно што је добило судски епилог због ограничења у Закону о заштитнику грађана нажалост нисмо у могућности, али очекујемо да ће и то ускоро бити решено”, тврди Пашалић.

 

Према његовим речима у току су не само измене и допуне, већ је реално очекивати нови закон о Заштитнику грађана којим ће можда бити измењене одређене надлежности.

 

Он је рекао да је данашња посета Чачку била иницирана конкретним проблемом загађења река Западне Мораве и Лупњаче и да је са њим кренуо тим који се бави овом проблематиком.

 

“Сви заједно ћемо отићи до локације, без обзира да ли у овом моменту постоји неки видљив знак загађења на рекама. Прво морамо да видимо којим су се институцијама грађани обраћали и да ли су добили адекватне одговоре, ако нису онда улазимо у део посла који се односи на добру или лошу управу, а онда ћемо сва наша сазнања врло промптно упутити ресорном министарству.

Ја ћу већ данас контактирати ресорног министра и усменим путем га упознати са проблематиком”, тврди Пашалић.      

 

Заштитник грађана је казао да ова посета Чачку неће бити једина и да ће врло брзо доћи поново како би решавали конкретне проблеме грађана који су му се данас обратили јер је неопходан излазак на терен али и директан контакт са релевантним институцијама.

 

Пашалић је прецизирао да институција Заштитника грађана нема на располагању санкцију или казну али да се томе не тежи.

 

“Оно што је врло важно јесте ауторитет који се гради веома дуго, а стиче се управо на овај начин, преко директног контакта са локалном самоуправом и институцијама, али превасходно преко броја успешно решених притужби грађана”, закључио је Пашалић. 

 

Заштитник грађана се у току дана састао и са представницима организација цивилног друштва и директорима јавних установа и предузећа.

 

 

РИНА


05.07.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO