Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Ove devojke su ponos Novog Pazara: Osmislile način da i najmlađe upoznaju kako da zaštite životnu sredinu i smanje zagađenje vazduha, značaj njihovih Eko bojanki prepoznao i UNICEF (FOTO)


Novi Pazar - Zagađenost vazduha u Novom Pazaru jedan je od većih problema, a da bi se u budućnosti bar malo promenila ova loša slika pokušaće da doprinese i pet mladih devojaka iz Sandžaka koje su došle na ideju da odrade Eko bojanke, kako bi i njamlađi postali svesni šta je aerozagađanje. Ali, i da je neophodno da tokom odrastanja steknu ekološku svest kako bi u godinama koje dolaze svet u kom živimo bio lepše mesto za život.

- Projekat Eko bojanki predstavile smo na pprogramu koji je organizovao UNICEF koji će našu ideju podržati sa početnim grantom od 100.000 dinara. Ono što nas je pokrenulo jeste misao da je neophodno i najmlađe upoznati koliko je bitna zaštita životne sredine, a da će njima to najzanimljije biti kroz određeni vid igre. Cilj nam je da Eko bojanke podelimo u što većem broju vrtića i škola, rekla je za RINU Neira Hadžalić jedna od članica tima koji čini ukupno pet devojaka.

Za realizaciju projekta imaju tri mjeseca, a planiraju da bojanke podijele u tri kategorije, za djecu od tri do šest godina, od sedam do 10 i od 11 do 15 godina.

- Najmlađi će moći samo da boje, a stariji i da pročitaju određene propratne tekstove o značaju životne sredine i čistog vazduha, a oni najstariji biće podstaknuti da napišu neku pesmu ili priču isto vezano za tu tematiku. Najbolji radovi biće nagrađeni, dodaje Neira.

Osim nje, ovaj perspektivni tim čine još Mejrema Nicević, Hena Bošnjak, Sara Hasanović i Nizama Bronja. Od 52 mladih ljudi iz Nove Varoši, Raške, Prijepolja, Priboja, Kraljeva i Trstenika, upravo su one u pet odabranih timova kojima će biti dodeljena sredstva UNICEFA za realizaciju projekta.

 


11.03.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO