Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Шта мучи сеоске нежење: Снајке неће да раде у штали – дражи им је градски момак (ФОТО) (ВИДЕО)


Гуча – Само у три драгачевска села има око 30 нежења. Милутин Вељковић своју срећу тражио је прво у родном месту, али и у другим селима, на градске девојке чак није ни бацао око, али све је било узалуд – и даље је сам!

 

“Није било игранке ни весеља које ја нисам обишао. Распитивао сам се код рођака, ишао свуда редом. Желео сам у кући да имам жену, пријатеља и сапутника, али све оне кажу – ми на село нећемо, имаш мајку, имаш краву и имање. И тако ниједна није хтела са мном да живи у Горичанима”, каже овај дргачевски нежења.

 

Највише неожењиних момака у селима је преко педесет година, а искусне нежење тврде да је девојкама увек био милији градски момак.

 

“Мајке овим нашим сеоским девојкама од малена причају – немој ћеро овде да се удајеш, да те крава млати репом. Саветују их да иду у град, да раде било какав тежак посао и да у граду нађу мужа”, рекао је Милутн.

 

Међутим, не спори Милутин да на селу мора да се ради, али опет си сам свој газда и не зависиш од других љиди, нити чекаш плату од првог до првог.

 

“Да се не лажемо, жена мора да уђе у шталу. Мора да ради око стоке и око њиве. Посла има за све, али то се дели на двоје, ја сам ту да помогнем и одменим кад год могу, јер у кући је битна слога”, изјавио је Милутин и додаје да га ја самачки живот научио свим пословима.

 

“Знам да кувам, да месим и испечем хлеб, направим сир и кајмак”, прича овај домаћин ког би свака жена пожелела.

 

Иако девојке у широком луку избегавају да се удају на село и ту су се мало правила променила, а Милутин каже да се у домћинствима данас више питају снајке него мајке.

 

“Родитељи се не мешају, ако снајка са свекром и свекрвом не може фино да се слаже одмах се раздавајају, живе под посебним кровом и они долазе као гости на кафу, ништа више”, рекао је Милутин.

 

Поред нежења, у селима има и доста девојака које се нису удале, па изгледа да су се на уским драгачевским стазама ипак многи заобишли.

 

РИНА


08.07.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO