Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Др Дробњак: Они који оспоравају градњу лифта, да се јаве да износе болесне људе


Пријепоље - Завршена је изградња лифтова у Општој болници у Пријепољу и сада се очекује долазак комисије која треба да изда дозволу за њихово коришћење”, рекао је директор Зоран Дробњак који је тим поводом данас сазвао конференцију за медије.

Међутим, 16. јула, пре три дана, Општа болница добила је решење од Грађевинског инспектора Општинске управе Пријепоље да се обустави даље извођење радова и да се у року од шест дана лифтови уклоне.

„Процес прикупљања неопходне документације, комплетиарања, није једноставна ствар, с обзиром на чињеницу да просторије у којима се налази интерно одељење и неурологија немају грађевинску дозволу, односно у катастру не постоје. Бирократија је у неким ситуацијама врло брза, и то када треба нешто да се оспори, а када треба да се добије документ који има општи интерес, онда је веома спора. Ми ћемо уложити жалбу, и радимо на томе да прикупимо документацију која недостаје. Лифт нема комерцијални карактер и служиће за пренос пацијената и њихове потребе. Данашња медицина има задатак да помогне пре свега, зато је завршавамо, а не да се људи додатно муче када су болесни. Надам се да ће они који су тражили да се оспори градња тог лифта да се јаве као волонтери и добровољци да од сутра учествују у ношењу пацијената”, казао је Дробњак.

Пре извесног времена локална самоуправа је донирала средства за изградњу настрешице.

„Тада нисмо имали посету грађевинског инспектора, а претпостављам да је иста ситуација, јер за непостојећи објекат не може да се изда дозвола. За лифтове је ситуација да упркос праву жалбе решење налаже да се у року од шест дана они уклоне. Не видим да је у граду и један обејкат који нема дозволу уклоњен, тако да нема разлога да се и овај објекат који има друштвену тежину склања и да му се не дозволи коришћење. Донатор кад даје новац не жели да се његово име помиње у негативном контексту, и да има проблема, јер новац даје за опште добро. Вероватно се на тај начин одбијају неки потенцијални донатори када виде на какве бирократске и друге проблеме могу да наиђу током релаизацији њихове помоћи”, рекао је Дробњак.

Иначе, он је истакао да је задовољан како су извођени радови на лифтовима, јер је све време болница несметано радила, радници су били увиђајни а пацијенти о свему обавештени. Такође, према његовим речима отвара се могућност да се спратни простор између одељења, захваљујући лифотвима надограде за неке друге ствари, о чему ће размишљати у наредном периоду.

Председник Синдиката Независност болнице у Пријепољу и регионални повереник Синдиката независности Раде Веруовић поводом решења грађевинског инспектора рекао је да они не могу да верују да је донета таква одлука.

„Као што је директор рекао, лифт је некомерцијалног типа и искључиво за пацијенте. Врло често имамо ситуацију, да болесника после подне, када је мање особља а морамо га сместити на ултразвук или рендген, који су спрат или два испод одељења, или када треба да га транспортујемо у другу здравствену установу, нема ко да понесе. Сви директору који су били на челу болнице имали су циљ да направе лифт. Сада када је дошло до краја реализације, све чињенице показују да се умешала политика. Ми немамо ништа против да је то на добробит пацијента, али ово је директан атак на њих, могу рећи и директно угрожавање здравља људи. Нека се запитају чланови Општинског већа, председник општине и инспектор да ли су оваквом одлуком донели побољшању здравља пацијената. Ово је један сраман чин и надам се да ће инспектор и институције које су донеле овај закључак да га повуку.

Ми смо као чланови синдиката већ почели са прикупљањем потписа за оспоравање ове одлуке, иако дође нека фирма да руши овај објекат нећемо то дозволити. Препоручујем им да се окану тог посла. Ми ћемо користити сва легална средства, а не како неки чланови Већа говоре парасудове, а да их при том председник општине не упозорава када такве ствари говоре”, каже Веруовић.

РИНА


19.07.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO