Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Деца дијабетичари на кампу у Кушићима: Овде заборавимо на проблеме и само уживамо


Ивањица – Све је више деце у Србији која болују од дијабетеса. Савез друштава за децу оболелу од шећерне болести сваке године традиционално организује летњи камп у ком деца са овим здравственим проблемом се окупљају, друже и размењују међусобна искуства.

 

“Тим лекара 24 часа пази на њих. Поред лекара ендокринолога са њима раде и разговарају психолози. Циљ нам је да овој деци помогнемо, научимо их како да се носе са својом болешћу и да се не осећају хендикепирано у односу на другу децу ни на који начин”, рекао је Зоран Милошевић, координатор кампа.

 

Хиљаду метара надморске висине, свеж ваздух на Кушићима и здрава домаћа храна деци оболелој од дијабетеса изузетно пријају.

 

“Највише волим те прелепе, дуге шетње, али и дружење. Шећерна болест није нам прва тема разговора, о томе овде уопште и не размишљамо”, рекла је Анђела Никитовић из Чачка.

 

Ивана Ивановић из Краљева већ неколико година долази на овај летњи камп и каже да је за све то време стекла пуно знања, али и самопоуздања.

 

“Сви су за нас у сваком тренутку. Раде се редовне контроле шећера у крви, шетамо на свежем ваздуху и хранимо здраво. Ту смо са вршњацима који имају исти здравствени проблем као и ми и на тај начин видимо да нисмо усамљени и лакше подносимо наше проблеме. Разговарамо како ко реагује у којој ситуацији, па често неке ствари окренемо и на шалу јер тако је лакше”, рекла је уз осмех Ивана.

 

Камп за децу оболелу од дијабетеса организује се једанаест година и у њему је учествовало преко 900 малишана.

 

“За сву децу камп је бесплатан, новац је обезбедило ресорно министарство, а обезбеђени су и културни садржаји, ликовна колонија и гостовање Културно – уметничког друштва, како би им боравак у кампу остао у најлепшем сећењу”, изјавио је Слободан Нешовановић, генерални секретар Савеза друштава за децу оболелу од дијабетеса.

 

Нема сумње да деци и текако прија боравак у овом ивањичком селу, јер су сви на питање да ли ће доћи и следеће године рекли – да, обавезно!

 

РИНА


26.07.2020.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO