Михајловићева: Критикују три пукотине, а не виде 300 километра нових аутопутева

Београд - Потпредседица Владе Србије Зорана Михајловић у интервју за Блиц изјавила је сви који критикују неколико пукотина у Грделичкој клисури, које су саниране за 72 сата, заборављају или неће да виде да је у Србији изграђено 300 километра нових аутопутева.

- О разлозима напрслине на асфалту које су већ саниране али које не би смеле да се дешавају, чекам стручни извештај. Треба да знате да је кроз Грделицу је за мање од месец и по дана новим аутопутем прошло око 950.000 возила, а до 1. септебмра очекујемо 1,9 милиона возила. О безбедности деонице говори да није било ниједног озбиљног удеса. И све те критике не могу да сакрију чињеницу да смо до сада изградили око 300 км нових аутопутева, да смо завршили Коридор 10 и спојили север и југ земље, да смо обновили више од 500 км пруга, да половином августа отварамо аутопут који спаја Обреновац и Чачак, да на јесен пуштамо комплетан аутопут ка Бугарској, да крећемо у градњу три нова аутопута - одговара Михајловићева на критике појединих политичара.

 

Одговорајући на питање како је радници и инжењери гледају када обилази градилиште и да ли  имају проблем са женским ауторитетом Михајовићева каже да се ауторитет се не ствара функцијом већ образовањем, искуством, знањем, понашањем и људскошћу.

 - Није ми тешко да спавам на градилишту и немам проблем да газим по блату и уништим ципеле. Устајала сам у 4.15 како бих се спремила за сате и сате састанака са предузећима у контејнеру поред ауто-пута. Наравно, увек има оних којима смета што сам женско и у енергетици и у инфраструктури и та мржња долази од политичких актера. Али радници и инжењери јако добро знају зашто сам на градилиштима. Лакше је седети у канцеларији, слати мејлове, звати телефоном и тако водити посао, али то верујте не даје резултате - истиче Михајловићева.

 

Она додаје да нема успеха у послу "док не одете међу људе, док не подвикнете неодговорнима, док не стегнете руку радницима на траси и питате како сте, док људи не виде колико вам је стало да се посао заврши".

- Било је оних који су имали проблем кад ме виде како са розе шлемом шпартам градилиштима, како завирујем у сваки ћошак и запиткујем "шта је ово", али сада сви знају да долазим да решим проблем и да нећу да одем док посао не завршимо. И то поштују - каже Михајловићева.

 

Говорећи о новом закону о родној равноправности који ускоро треба да буде донет она додаје да је он у надлежности министра рада Зорана Ђорђевића.Добро је што ће мушкарац да спроводи закон који ће женама у Србији да обезбеди већа права. Али неће бити добро ако министар Ђорђевић сам то буде радио, ако не буду укључени и Координационо тело за родну разноправност које годинама ради на овом закону, НВО и други. Не бих волела да овај закон буде параван за укидање других тела која се сада баве родном равнпоравношћу. Тако нешто не могу да прихватим - каже Михајловићева.

 

РИНА

28.07.2019.


Fotografije