Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·     Užas u Beogradu: Tramvaj oborio ženu na autokomandi     ·     Uhapšen glumac Sergej Trifunović u Beograd: Kupovao marihuanu u Beogradu     ·     Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·    


Autor: RINA.rs


Лептоспироза Милену умало кошталa живота, захваљујући докторима поново је на ногама (ФОТО, ВИДЕО)


Чачак - У Моравичком округу сваке године забележи се десетак појединачних случајева оболелих од мишје грознице и лептоспирозе. Ове заразне болести могу бити и смртоносне, уколико се са лечењем не почне на време.

У протекла два месеца у Моравичком округу евидентирано је пет случајева лептоспирозе и све особе примљене су на лечење са симптомима мишје грознице. Једна од њих је и тридесетрогодишња Милена Ђоковић која се опоравља од болести која ју је могла коштати живота, а шта је то лептоспироза сазнала је на најтежи начин.

„Од потпуно здраве жене ја сам дошла у ситуацију да ми је живот висио о концу. Први симптом је била језа, онда је кренула температура, мучнина и повраћање. Много јаке болове сам имала”, присећа се Милена додајући да су после неколико дана од првих симптома почели да јој отказују бубрези.

Гледам своје тело и видим како оно расте, због последице гомилања течности у мом организму и захваљујући лекарима на ВМА, сестрама, професорима ја сам преживела. То је била даноноћна битка за живот и не бих пожелела никоме да доживи оно што сам ја. Посебно бих издвојила начелника на ВМА професора др Мирослава Вукосављевића који је први притекао у помоћ и сместио ме у ову здравствену установу и докторки Анђелки Ристић која је била уз мене и дан и ноћ када сам имала најтеже муке”, истакла је Милена.

Вируси и бактерије за лептоспирозу и мишију грозницу могу се покупити у природи, најчешће на сеоском подручју где има доста стоке и пољских мишева. Човек се инфицира када дође у контакт са излучевинама заражених јединки. Они који су најугроженији и подложни овим инфекцијама су људи чији су послови везани за природу а то су шумари, берачи шумског воћа, ветеринари и пољопривредници.

Према речима в.д. директора ЗЗЈЗ Чачак др Аксентија Тошића период инкубације траје од 10 до 40 дана, а извор инфекције може бити земља, блато или контаминирана вода и ваздух.

„Мокраћа коју излучују животиње садржи тај вирус који се разлива и онда особе које имају неке огреботине рукама или ногама, а не заштите ту рану дозвољавају да тај инфективни агенс уђе директно у њихову крв и тако долази до оболевања”, рекао је Тошић додајући да је за сада епидемиолошка ситуација у Чачку стабилна и да није забележено било какво повећање инфективне болести, као и да се мишја грозница и лептоспироза не преносе са човека на човека.

„У овом крају људи углавном знају шта је то мишја грозница и лептоспироза, али ретко ко зна колико је то заиста опасно, какви су симптоми и на који начин се могу заштитити”, закључио је Тошић.

 

РИНА


30.07.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO