Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ево како се странци проводе у Гучи: Нема стајања, нема спавања – само труба до зоре (ФОТО, ВИДЕО)


Гуча – Драгачевска варошица ових дана највеселија је на Балкану. Карневалска атмосфера, звуци трубе који допиру иза сваког ћошка привукли су на хиљаде странаца из целога света.

Сви весели и насмејани играју уз трубаче на улицама, некима успева да ухвате ритам, некима баш и не, али то је најмање битно.

 

“Осећам се одлично, Србија је Гуча, најбоље се пороведем кад дођем овде. Обажавам трубе, уз њу се све бриге се забораве. Овде долазим неколико година и све је боље и боље”, каже одушевљени Филип који је дошао из Француске.

 

Бројни Шпанци, Пољаци, Аргентинци и Чеси превалили су на хиљаде километара како би видели ту Гучу о којој су само слушали од познаника, желели су уживо на увце да чују трубу и пробају српску ракију.

 

“Први пут долазим, јер приватно свирам трубу и желео сам да чујем како то овде звучи. Дефинитивно је најбоље. Много је вруће, али издржавамо, још ако попијемо неку вашу љуту ракију осећај је исти као да сам у својој земљи”, рекао је Аргентинац Данијел Отадо.

 

Да се добар глас чује и преко океана доказ су Џес и Сидни из Америке, који су овог лета у Србију дошли на венчање својих пријатеља, али на њиховој туристичкој мапи незаобилазна тачка била је управо – престоница трубе.

 

“Гледала сам снимке на јутјубу и желела сам и лично да доживим ово гучко лудило. Нема стајања, нема спавања три дана”, рекла је Сидни.

 

Звуци трубе опијају, а мириси домаћих традиционалних јела маме сабораше, који морају добро јести да би издржали атмосферу.

 

“Нема весеља без печења и свадбраског купуса. Кило јагњетине овде кошта 1800, кило прасећег печења 1400, а порција свадбарског купуса 400 динара”, рекао је цене врућих специјалитета угоститељ Милета Јелић.

 

Трубачи из свих крајева задовољно трљају руке, јер у Гучи зараде пара колико за неколико месеци тезгарења. Поред трубача испод шатри врло радо наступају певачи, али и трбушне плесачице које атмосферу доводе до усијања.

 

И док гости уживају, најбољи трубачи се презнојавању, али не због врућине већ због главног такмичења и “златне трубе”. Сам наступ и одмеравање снага са мајсторима је ствар престижа, а победа императив.

 

РИНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10.08.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO