Прањани на Сувобору: Нема песме, нема вина, док не крене виолина

 

Прањани – Хроничари никад нису утврдили кад је на простор Србије донета прва виолина али мора бити да се то догодило давно, још откад у нашем народу постоји и преноси с колена на колено златно правило: ко истину гуди, гудалом га по прстима бију.

Славу овог инструмента оживеће његови господари, најбољи српски извођачи, на првом Сабору српске виолине, заказаном за 16, 17. и 18. август у Прањанима, на обронцима Сувобора. Покровитељ овог скупа је општина Горњи Милановац, на челу са председником Дејаном Ковачевићем, организатор Културни центар из тог града, а замисао да се оснује овакав музички догађај дао је Гвозден Николић, дописник ТВ Прва и власник „Гласа западне Србије” из Чачка, завичајац и један од најпознатијих телевизијских репортера у Србији данас.

„Основна жеља нам је да уметнике на овом инструменту, који је одомаћен у нашем народу, представимо на великој сцени. Да докажу како магична може да буде музика на само четири жице и одавде понесу звање мајстора виолине, развеселе народ нашег краја и убрзо приредба постане оно што је данас Сабор трубача у Гучи” – казао је Николић за агенцију РИНА.

 

11.08.2019.


Fotografije