Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Источен преостали мазут из цистерне, нема опасности од даљег цурења у Моравицу


Ивањица - Успешно је саниран проблем цурења мазута, из како је утврђено, Специјалне болнице за рехабилитацију Ивањица, који је завршио у реци Моравици. Према речима начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Ивањица Будислава Вукашиновића пре два дана је дошло до изливања мазута у реку Моравицу кад је и пријављено.

„Наредног дана је утвђено да је то из Болнице за рехабилитацију и тада је алармиран Штаб за ванредне ситуације који је прогласио ванредну ситуацију за ову месну заједницу. Тада се кренуло са отклањањем ове елементарне непогодине. Позван је НИС који нам је упутио две цистерне са специјалном пумпом за извлачење мазута а једну цистерна је из приватне фирме из Пожеге. Ноћас око један сат смо кренули са извлачењем мазута из цистерне која је процурела, где смо извукли негде око 55 тона. Мазут је из ње некако доспео у атмосферску канализацију и тим путем завршио у Моравици. Из Србијеводе је дошла екипа са одређеним мрежама како би се мрља у реци зауставила и како се не би кретала према Чачку. Мазут који је извучен из оштећене цистерне биће лагерован у Косјерић у њихову Градску топлану, они су то прихватили како би касније вратили болници”, рекао је Вукашиновић за агенцију РИНА.

Метална цистерна при болници уграђена је пре 42 године и како се претпоставља дошло је до корозије која је изазвла бушење танка, а могуће је да је мазут исцурео из цеви које воде до котлова.

„Нека специјализована екипа мора утврдити шта је у питању и како извршити ремонт цистерне или је пак потребна нова. Битно је да смо мазут који је преостао у њој уклонили како не би дошло више до загађења како реке тако и земљишта. Иначе, процена је да је у реци завршило негде око тону до две мазута. Једним делом он се задржао и на земљишту али камион ће и то уклонити”, каже Вукашиновић.

Петар Ђорђевић, власник истоимене аутопревозничке радње из Уба која годинама има уговор са НИС-ом, синоћ је позван да са својом аутоцистерном и пумпом помогне у истакању.
„Јавили су нам синоћ пред мрак, одмах сам ангажовао своје људе и кренуо. Општина је укључила још једну цистерну приватног превозника из овог краја зато што је био ближи. Док смо стигли била је поноћ и кренули смо са радом. Целу ноћ смо извлачили и успешно решили проблем, извукли смо до последње капи мазута. Ове пумпе су веома моћне имају погон на трактор, израђена је знањем мајстора из наше фирме а користимо је за претовар мазута и битумена”, рекао је Ђорђевић.

Југослав Јовановић инжењер за ванредне ситуације „Србијаводе”, секција Ужице рекао је да су у току ноћи екипе стигле на лице места и да су уз помоћ људи из локалне самоуправе и комуналних предузећа поставили прву мобилну брану непосредно где се појављује мазут.

„Пошто још увек нисмо утврдили колика је количина мазута која се налази у цевоводу, поред завесе која је постављена у току ноћи, јутрос је постављена још једна додатна као помоћна да би се прикупио сав тај отпад а извршено је и бацање прашкасте материје која доводи до његовог згрушавања да би се касније лакше тај материјал који се нагомила на овим завесама прикупљао”, казао је Јовановић за агенцију РИНА.

Према његовим речима екипе су обишле водоток све до уласка у Пожегу како би проверили да ли се још на неким локацијама појављују мрље, као и то да ЗЗЈЗ врши узорковање на четири локације.

„Прва локација на којој вршимо узорковање воде је на Моравици код Николића моста на искључењу за Прилипац у Горобиљу, друга локација је у Приликама на неких девет километара од ове локације и ту је постављена друга брана, а последња локација је ова овде где вршимо узорковање на два места. То је неких 50 до 60 метара низводно испод баријере и 60 метара узводно да би смо били сигурни да ни у узводном делу нема ових примеса које се јављају овде где се излива кишна канализација”, рекао је Јовановић.

Његова претпоставка је да су мрље прошле територију Општине Ивањица и због тога су контактирали Општину Ариље и председника Милоша Недељковића.

„Они су послали четири екипе да обиђу ток Моравице на више локација као и клисуру. Добили смо информацију да ниједна од екипа није регистровала видљиве мрље или било шта слично што личи на изливање мазута”, рекао је Јовановић.

РИНА


14.08.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO