Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Дејан Ковачевић: „Желимо да Прањани постану један од највећих сабора у Србији"


Прањани - „Дуго се чекало да се на простору Србије, поред Гуче и Егзита појави и сабор виолине. Настојаћемо да Прањани постану центар где ће се славити ова врста музике. Идеју је подржао и председник Републике Србије али још није потврдио свој долазак” казао је данас Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, на конференцији за новинаре у канцеларији МЗ Прањани.

Он је до танчина описао како се завршавају припреме за први српски Сабор виолиниста (16 -18. август) у варошици под Сувобором са 1.470 душа, у овој постојбини где пола села живи на врх брда а друга на планини.

„Замисао да се Сабор оснује потекла је од новинара ТВ Прва, Гвоздена Николића, нашег завичајца, и ми смо то подржали и организационо и финансијски. Данас ми је част што сам први председник Организационог одбора, и користим прилику да позовем све наше суграђане из прека и делека да нас посете, а ми ћемо се трудити да будемо достојни домаћини” - истакао је Ковачевић.

Он је затим нагласио:

„О стручним деловима посла стара се Културни центар из Горњег Милановца, из оштинског буџета издвојили смо 1,5 милиона динара за те послове, и после Сабора приказаћемо куда је отишао сваки. Поред тога, општина је кроз делатност јавних предузећа учинила све да се варошица среди и уреди, и постанемо домаћини о којима се прича. Имали смо, поврх свега, велику помоћ ЈП `Путеви Србије` које је у рекордном року средило саобраћајнице из републичке надлежности”.

У великом послу ових дана је Радовин Беселиновић Греба, председник МЗ Прањани, и вели на конференцији за новинаре:

„Председник општине помогао нам је да овај Сабор припремимо како је потребно, захваљујем се јавним предузећима наше општине и Влади Србије због асвалтирања путева. Трудићемо се да будемо добри домаћини, замолићемо госте да уживају”.

Мићо Кујунџић, један од селектора и члан стручног жирија, објаснио је како је припреман уметнички и музички део првог Сабора Виолиниста у Србији:

„Ово је један од највећих културних пројеката у нашој Србији током 2019. Учестваовао сам у селекцији такмичара, одржано је 7 аудиција у седам места наше отаџбине и одабрали смо 30 кандидата у две врсте, млади и они изнад пунолетства. Сви заједно, најмлађи има 11, настарији 39 година, бориће се за велике награде. У обе групе је по 12 виолиниста. Имамо и групу свирача од 50 до 75 година који ће, као доказани мајстори, музицирати ревијално”.

Кујунџић је навео да се очекује долазак словеначке групе „Терафолк” која свира кола Аце Шишића на осам виолина, а тренутно су на аеродрому у Паризу.

„Све такмичаре пратиће оркестар Перице Васића са десеторо чланова, а обе такмичарске вечери, у петак од 20 надмећу се млади, у суботу у исто време њихове старије колеге, преносиће ТВ Пинк на првом каналу” - најавио је Кујунџић.

Председник Ковачевић саопштио је да ће, благодарећи приложницима, победници Сабора доћи до изузетних награда. Најбољем виолинисти следује „шкода фабија”, а скутер његовом колеги из млађег музичког покољења.

 

РИНА


14.08.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO