Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·     Čekamo satima i satima: Kolaps na graničnom prelazu sa Hrvatskom, kolona šlepera dugačka preko deset kilometara (FOTO)     ·     Prve slike i snimci sa mesta ubistva u Preljini: Napadač u bekstvu, ubijeni od ranije poznat policiji - njegovim roditeljima Hitna pruža pmoć (FOTO)(VIDEO)     ·     Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·     Srpska svetinja je bezbedna: Prave se zaštitni kameni zidovi pored reke Mileševke, radovi na rekonstrukciji puta do manastira Mileševa biće gotovi do kraja maja     ·     Fudbalski teren na Rekreacionom centru dobio tribine i novu led rasvetu     ·     Crnogorac izbo Bosanca, pa otišao na kafu: Evo zbog čega je učinio jeziv zločin     ·    


Дејан Ковачевић: „Желимо да Прањани постану један од највећих сабора у Србији"


Прањани - „Дуго се чекало да се на простору Србије, поред Гуче и Егзита појави и сабор виолине. Настојаћемо да Прањани постану центар где ће се славити ова врста музике. Идеју је подржао и председник Републике Србије али још није потврдио свој долазак” казао је данас Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, на конференцији за новинаре у канцеларији МЗ Прањани.

Он је до танчина описао како се завршавају припреме за први српски Сабор виолиниста (16 -18. август) у варошици под Сувобором са 1.470 душа, у овој постојбини где пола села живи на врх брда а друга на планини.

„Замисао да се Сабор оснује потекла је од новинара ТВ Прва, Гвоздена Николића, нашег завичајца, и ми смо то подржали и организационо и финансијски. Данас ми је част што сам први председник Организационог одбора, и користим прилику да позовем све наше суграђане из прека и делека да нас посете, а ми ћемо се трудити да будемо достојни домаћини” - истакао је Ковачевић.

Он је затим нагласио:

„О стручним деловима посла стара се Културни центар из Горњег Милановца, из оштинског буџета издвојили смо 1,5 милиона динара за те послове, и после Сабора приказаћемо куда је отишао сваки. Поред тога, општина је кроз делатност јавних предузећа учинила све да се варошица среди и уреди, и постанемо домаћини о којима се прича. Имали смо, поврх свега, велику помоћ ЈП `Путеви Србије` које је у рекордном року средило саобраћајнице из републичке надлежности”.

У великом послу ових дана је Радовин Беселиновић Греба, председник МЗ Прањани, и вели на конференцији за новинаре:

„Председник општине помогао нам је да овај Сабор припремимо како је потребно, захваљујем се јавним предузећима наше општине и Влади Србије због асвалтирања путева. Трудићемо се да будемо добри домаћини, замолићемо госте да уживају”.

Мићо Кујунџић, један од селектора и члан стручног жирија, објаснио је како је припреман уметнички и музички део првог Сабора Виолиниста у Србији:

„Ово је један од највећих културних пројеката у нашој Србији током 2019. Учестваовао сам у селекцији такмичара, одржано је 7 аудиција у седам места наше отаџбине и одабрали смо 30 кандидата у две врсте, млади и они изнад пунолетства. Сви заједно, најмлађи има 11, настарији 39 година, бориће се за велике награде. У обе групе је по 12 виолиниста. Имамо и групу свирача од 50 до 75 година који ће, као доказани мајстори, музицирати ревијално”.

Кујунџић је навео да се очекује долазак словеначке групе „Терафолк” која свира кола Аце Шишића на осам виолина, а тренутно су на аеродрому у Паризу.

„Све такмичаре пратиће оркестар Перице Васића са десеторо чланова, а обе такмичарске вечери, у петак од 20 надмећу се млади, у суботу у исто време њихове старије колеге, преносиће ТВ Пинк на првом каналу” - најавио је Кујунџић.

Председник Ковачевић саопштио је да ће, благодарећи приложницима, победници Сабора доћи до изузетних награда. Најбољем виолинисти следује „шкода фабија”, а скутер његовом колеги из млађег музичког покољења.

 

РИНА


14.08.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO