Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·     Novi detalji: Pet osoba povređeno u žestokom sudaru u Čačku, tri žene i dva muškarca primljeni u Urgentnu službu     ·     Saopštenje Skupštine Srbije: Ovako će objavljivati podaci o broju birača u svakom mestu     ·     Karambol u centru Čačka: Žestok sudar nekoliko vozila na raskrsnici, tri osobe povređene (FOTO)     ·     Vatreni obračun na autobuskoj stanici u Budvi: Mladići iz Berana fizički napali Budvanina, ovaj jednog od njih sutradan sačekao sa pištoljem i upucao     ·     Kristina i Milica ponos Srbije: Njihov san je - vojnička uniforma i čin podoficira, samoincijativno se prijavile na zahtevan i težak ali veoma perspektivan kurs (FOTO)     ·     Uboden nožem u srce u centru grada, izdahnuo na klupi: Danas se navršava punih osam godina od tragedije koja je pogodilla Čačak, sećanje na divnog mladića i dalje živi (FOTO)     ·     Studentski dom košta samo 10 evra mesečno, a dobija se i zagarantovana novčana stipendija: Besplatno školovanje za srpske srednjoškolce u Rusiji     ·     Vlast i delovi opozicije podržali spajanje izbora     ·     Krivična prijava protiv osumnjičenog za tešku krađu     ·     Ovako izgleda evropski "seljački turizam": Janko iz Slovenije napravio pravi spektakl na svom imanju, most od sibirskog bora, automat za ishranu prasića, plivanje u bazenu sa ribama i još mnogo toga (FOTO)     ·     Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen (FOTO)     ·    


Преко 10.000 љубитеља виолине на саборишту у Прањанима: Победник такмичења Јоца Васић


Прањани - Прво вече на Сабору виолиниста у Прањанима добило је младе победнике. Око десет хиљада људи дошло је да подржи тринаест спретних јуниора, који су укрстили своја гудала на централној бини у сред сувоборске варошице. Такмичари из Србије, али и дијаспоре публици и жирију одсвирали су по једну песму и по једно коло. Ређали су се шумадијски, влашки и изворни тонови, а онда је жири ипак морао да оцени извођаче и прогласи најбоље.


Јоца Васић, тринаестогодишњи дечак из Беча, али родом из по виолинистима познатог села Пироман код Обреновца, добитник је награде Прва виолина.
"Спремао сам се неколико месеци за ово такмичење и веома ми је драго што сам први који је добио ово признање. Оно ће ми само бити даљи мотив и подстицај да вежбам још више и упорније и да постанем познати виолиниста", рекао је Јоца коју виолину свира од своје шесте године.
Златна виолина на Првом сабору виолиниста у такмичењу за млађе категорије отишла је у руке Бобана Васића, такође младог Пироманца, који је маестрално одсвирао песму "Да зна зора", а потом и "Шилетово коло".


"Виолина је мој живот од малих ногу. Презадовољан сам што коначно постоји и Сабор за нас, да можемо да покажемо шта знамо", каже Бобан.
Шаренолик репертоар преовладавао је на првој такмичарској вечери, а публика је уживала и у звуцима влашке виолине. Огњен Јањић из села Дубока, код Кучева одушевио је жири извођењем "Старе Влајне" и у његове руке отишла је награда за најбоље одсвирано коло.


"Дао сам све од себе. Ово је први сабор за нас виолинисте и вежбао сам месецима. Желео сам да представим крај из ког долазим, па сам зато изабрао влашке нумере које публика и нема толико често прилику да чује", каже Огњен који похађа музичку школу.


Адријан Машић у Прањане стигао је из Беча. За овог десетогодишњег виолинисту кажу да је чудо од детета и својим музицирањем побрао је бројне симпатије, а ни жири није остао имун на његов таленат и он је добио награду за најбоље одсвирану песму "Срећо моја, моје злато".


"Свирање на виолини мора да се вежба непрестано, не сме да се направи пауза. То морате много да волите, и да вам због тога није тешко да проводите сате и сате са овим инструментом", рекао је Адријан.
Ипак, и Шумадија је имала свог представника на победничком постољу, јер је награда за најизворније музицирање припала Игору Пејовићу из Ивањице.


"Није било ни мало лако, сви такмичари су били одлични и дуго се спремали, тако да ми је изузетно драго што је ова награда припала мени. Долазим сигурно и на следећи Сабор", изјавио је Игор.
Проглашењем победника, уживање уз квалитетну музику у Прањанима на првом Сабору виолиниста није било готово, јер је свој концерт одржао Миланче Радосављевић, чији хитови погађају у срце и душу.
Другог саборског дана на програму је такмичење сениора, а муке за стручни жири тек предстоје јер су своје учешће пријавили прави виртоузи.

РИНА


16.08.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO