Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Нова мука за градитеље ауто - путева: За неимаре највећи подухват савладати планину Јелицу


 Чачак - За деоницу трасе аутопута од Прељине до Пожеге кажу да је веома захтевна. Дуга је непуних 31 километар и садржи три тунела и 25 мостова. Деоница је подељена на пет под деоница, с тим што су тунели под деоница 1 и 2.

„Деоница се првим делом простире поред реке Чемернице где је доста мирна и ту је пројектована брзина 120 километара на сат, други део је тунел Трбушани и после њега се долази у долину Западне Мораве. Код Паковраћа се пење на планину Јелицу и ту постаје веома захтевна траса, нагиби су јако велики и та траса је пројектована за брзину од 100 километара на сат”, изјавила је Невенка Ђокић главни пројектант деонице Прељина – Пожега.

Ђокић наводи да деоници имају јако пуно мостова, два тунела Лаз и Муњино брдо дужине по три километра, 50 објеката, потпорних зидова, регулација и 19 девијација.

„Када крене траса да се пење уз Јелицу до врха где је тунел Лаз, а затим се спушта до Лучана. На том паду пролази се кроз два дубока усека у селима Марковица и Негришори и спуштамо се до Лучана где ће бити петља. Када дођемо до Лучана ту се развија петља и траса се налази на дугачком вијадукту са којим прелази постојећи државни пут, реку Бјелицу и долази до тунела Муњино брдо који излази у Прилипцу. Она опет на дугачком вијадукту прелази преко државног пута и долази до петље Прилипац тј. до чвора два аутопута. Ту се аутопут рачва на пут ка Котроману и ка Бољарима”, рекла је Ђокић.

Према њеним речима управо се завршава идејни пројекат и да су они ангажовани од кинеске компаније ЦЦЦЦ за израду истог.

„Са наше стране се сада предаје пројекат који треба да иде на Републичку ревизиону комисију и да иде даље да поштује процедуру. Пројекат тунела Лаз и Муњино брдо је завршен и прошао је процедуру. Ту су урађени пројекти за извођење, јер је циљ кинеског партнера био тај да што пре отпочне радове на деловима објекта чија ће изградња најдуже трајати, тако да је стављен акценат на два дугачка тунела”, истакла је Ђокић.

 

РИНА


17.08.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO