Михајловићева: Почињемо градњу шест ауто-путева ове и наредне године

Београд - Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће Србија ове и наредне године почети изградњу шест нових ауто-путева, а упоредо ће припремати градњу шумадијског коридора "Вожд Карађорђе".

 

Михајловићева је, одговарајући на питања новинара у Смедереву, где је обишла нову теретну пругу, рекла да ускоро креће изградња деонице ауто-пута Београд-Сарајево, Сремска Рача - Кузмин.

 

"Већ радимо наставак ауто-пута „Милош Велики“ на деоници Прељина-Пожега. Такође, потписан је уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин. Такође, очекује се почетак радова на брзој саобраћајници и ауто-путу Рума-Шабац-Лозница у новембру", рекла је Михајловићева, и додала да у овој години почиње и градња Моравског коридора, од Прељине до Појата.

 

Она је додала да почетком следеће године треба да почну радови и на градњи деонице Ниш-Плочник на ауто-путу Ниш-Мердаре-Приштина.

 

„Шумадијском коридору смо већ дали име Вожд Карађорђе и тренутно са с Институтом за путеве воде разговори у ком делу ће бити брза саобраћајница, а у ком ауто-пут. Тек смо на самом почетку, што значи да се формирају радне и оперативне радне групе. Циљ је да буду повезани Лазаревац, Младеновац, Аранђеловац, Топола, Рача, Свилајнац, Депостовац и Бор, али и да нови пут вежемо за Коридор 10 и „Милош Велики““, рекла је она.

 

Она је додала да ће се у зависности од тога да ли ће бити брза саобраћајница или ауто-пут и да ли ће се правити прикључак нове саобраћајнице на Коридор 10 и на ауто-пут „Милош Велики“, цена изградње „Вожда Карађорђа“ кретати између 1,7 милијарди и 2,4 милијарде евра.

 

„Пуно посла још треба урадити до почетка радова, да се припреми пројектна документација, да се упоредо разматра и начин финансирања, тако да није реално да радови почну наредне године“, рекла је Михајловићева.

 

РИНА

 

23.08.2019.


Fotografije
Видео