„Нушићијада”: док год живи језик, дотле и народ

Ивањица – У конгресној дворани хотела „Парк” у Ивањици данас је одржан округли сто на тему „Савременост и свевременост Нушићеве реторике” уз учешће професора и студената из Србије и Републике српске. Критички приказ Нушићеве књиге „Реторика” (наука о беседништву) дао је професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Јовица Тркуља, а затим је одржан говорнички јавни час за који се пријавило седморо кандидата, студената и ученика.

Игор Мирјанић, академац из Бањалуке, беседио је о насушној потреби са сачувамо чистоту нашег говора, поручивши: „Док год живи језик, дотле живи и народ”. Он је поменуо бројке туђице из турског (казан, кајмак, јастук), мађарског или немачког језика које су се одомаћиле у нашем и посебно се окомио на чињеницу да се у јавном обраћању често користе речи као што је реализација уместо остваривање, или едукација уместо образовање.

Драган Каравдић, студент из Источног Сарајева, кренуо је са историјом:

„Сваког страног окупатора наш народ је дочекао оружјем, и свакод домаћег опевао у песмама, све по изреци: нека нашег и гори вука. Зато у београду и данас постоји Улица Миленка Стојковића, војводе из Првог српског устанка, који се обрачунао са дахијама, отео им харем са 42 жене и сам постао дахија.”

РИНА      

24.08.2019.


Fotografije