Народни музеј у Чачку 67. година: дуг век и узорно трајање

Чачак – Народни музеј у Чачку обележиће ове седмице 67. година од оснивања низом пригодних догађаја. Директор ове куће, Делфина Рајић, саопштила је за РИНУ да су два од посебног значаја.

„То је, најпре, представљање 48. Зборника радова Народног музеја у Чачку, а оснивач публикације био је наш даги колега, учитељ и директор, Милован Вуловић. Зборник који садржи мноштво научних и истраживачких радова представиће др Александра Колаковић, научни сарадник Института за политичке студије у Београду, и др Годрана Јеремић, виши научни сарадник Археолошког инстутута” - казала је Делфина Рајић.

Она је даље навела: 

„Наш музеј и Музеј града Београда приредиће изложбу „Поглед изблиза, атеље Паје Јовановића. Посвећена је оживљавању ентеријера и подсећању на лик Јовановићевог бечког атељеа чији је инвентар, по жељи великог сликара, предат на чување Музеју града Београда 1952. Уметникове слике, цртежи, скице, лични предмети и сликарски реквизити, који су били део негдашњег луксузног атељеа у аустријској престоници, приказаће се на изложби”.

Отварање је 30. августа у 12 сати у Галерији чачанског Народног музеја, и трајаће до 20. септембра.

Народни музеј из Чачка, иначе, најстарија је установа те врсте у овом делу Србије, и своју делатност представља кроз 50 изложби, истраживачких радова и издања.

 

РИНА

26.08.2019.


Fotografije