Мештани Коштунића чувају своју дрвену светињу стару скоро два века, а мислили да је капела (ФОТО)

Горњи Милановац - Милорад Томовић завичајац из Коштунића, одлучио је да са својом породицом, али и свима онима који желе да помогну, врати живот црквици брвнари старој скоро два века, која је нагрижена зубом времена.

 Ова светиња која се налази у сред сеоског гробља  једна је од најскромнијих у Србији. Саграђена је у првој половини XIX века и посвећена је Светој Петки.Занимљиво је да су многи мислили да се ради о капели међутим ради се о цркви која има иконостас и олтар.

“У овој црквици одавно се не врше службе, остављена је на милост и немилост временским условима, цреп је пропао па је и прокишњавала, брвна су се искривила и расушила а темељ је попустио. А и данас постоје живи сведоци који тврде да се у њој ломио славски колач, крштавала деце  и спроводили други обреди”, каже Томовић.

Овакво стање ове старе, скромне богомоље, навело га је да крене у њену реконструкцију, а приликом рашчишћавања у њеној унутрашњости пронашао је иконе старе читав век које су некада украшавале ову светињу.

“Врата су се расушила и спала са шарки, њих сам послао на репарацију код столара, кров ће бити препокривен фалцованим лимом, темељ ћемо попунити и украсити каменом, а брвна полако исправљамо и она ће бити заштићена од даљег пропадања. Под ћемо формирати од дерсоване цигле.

Иконе које смо пронашли у дрвеном сандуку смо заштитили и оне су сведок прошлих времена јер на свакој пише ко их је и када приложио цркви”, прича Томовић.

 Поред цркве се налазе гробови предака Војислава Коштунице који се пре неколико дана изненада појавио да упали свеће.

„Поздравио се са нама и запалио свеће прецима и рече да оде у Дамљановиће да обиђе рођаке”, прича Томовић.

Црква је архитектонски једноставна, без нарочите обраде. Основа јој је правоугаона, олтарски део зида је преломљен у четири дела. Кров је низак, а на иконостасу се уздиже сликани крст од дрвета који је реткост и како сматрају руска школа. У унутрашњости су видљиви трагови припрате, а на вратима постоји орнаментика. Ипак све то ускоро ће добити нови сјај и бити заштићено од пропадања. Црква је последњи пут реновирана пре  три деценије, али због заобљеног крова испод црепа је продирала влага и навејавао снег.

 

РИНА

27.08.2019.


Fotografije