Михајловићева: До недеље почињу припремни радови на ауто-путу Сремска Рача - Кузмин

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас припремни састанак са фирмом “Ташјапи”, уочи почетка припремних радова на изградњи ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, који треба крену до краја ове седмице.

"“Ташјапи“ ће до недеље започети најпре припремне радове, а затим и радове, на делу ауто-пута Сремска Рача – Кузмин, за који је добио грађевинску дозволу”, рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је од потписивања комерцијалног уговора са “Ташјапијем” у децембру 2018. заједнички урађен велики посао на припреми за изградњу прве деонице ауто-пута Београд-Сарајево.

"Овај пројекат је прави симбол и добрих билатералних односа две земље и пријатељских односа председника Србије и Турске. Очекујемо у октобру да два председника, Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, заједно посете ово градилиште", рекла је Михајловићева.

Деоница Сремска Рача - Кузимин дуга је око 18 километара, а вредност радова износи око 220 милиона евра.

Потпредседница Владе је додала да према потписаном комерцијалном уговору “Ташјапи” ради и пројектно-техничку документацију за другу деоницу ауто-пута Београд-Сарајево, од Пожеге до Котромана, у дужини од 63 км, а процењена вредност изградње те деонице је око 800 милиона евра. "Са “Ташјапијем“ почињемо ускоро и реконструкцију пута Нови Пазар - Тутин и надамо се да ће се на јесен и то покренути", додала је потпредседница Владе.

Главни координатор пројекта Јусуф Пехливан рекао је да је све спремно да почну радови, да је изграђен камп који ће се простирати на пет хектара и моће да прими око 1.000 радника. “Овај ауто-пут биће важна спона између Србије и Босне и Херцеговине и даћемо све од себе као извођачи да пројекат успешно реализујемо”, навео је он.

Зоран Дробњак, в. д. генералног директора ЈП “Путеви Србије”, који су инвеститор на овом пројекту, рекао је да ће будући ауто-пут имати четири возне траке, ширине 3,75 метара, са две зауставне траке. Он је додао да извођача очекује одговоран посао, али да верује да могу да га заврше успешно и у уговореном року.

 

РИНА

28.08.2019.


Fotografije