Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·     Novi detalji: Pet osoba povređeno u žestokom sudaru u Čačku, tri žene i dva muškarca primljeni u Urgentnu službu     ·     Saopštenje Skupštine Srbije: Ovako će objavljivati podaci o broju birača u svakom mestu     ·     Karambol u centru Čačka: Žestok sudar nekoliko vozila na raskrsnici, tri osobe povređene (FOTO)     ·     Vatreni obračun na autobuskoj stanici u Budvi: Mladići iz Berana fizički napali Budvanina, ovaj jednog od njih sutradan sačekao sa pištoljem i upucao     ·     Kristina i Milica ponos Srbije: Njihov san je - vojnička uniforma i čin podoficira, samoincijativno se prijavile na zahtevan i težak ali veoma perspektivan kurs (FOTO)     ·     Uboden nožem u srce u centru grada, izdahnuo na klupi: Danas se navršava punih osam godina od tragedije koja je pogodilla Čačak, sećanje na divnog mladića i dalje živi (FOTO)     ·     Studentski dom košta samo 10 evra mesečno, a dobija se i zagarantovana novčana stipendija: Besplatno školovanje za srpske srednjoškolce u Rusiji     ·     Vlast i delovi opozicije podržali spajanje izbora     ·     Krivična prijava protiv osumnjičenog za tešku krađu     ·     Ovako izgleda evropski "seljački turizam": Janko iz Slovenije napravio pravi spektakl na svom imanju, most od sibirskog bora, automat za ishranu prasića, plivanje u bazenu sa ribama i još mnogo toga (FOTO)     ·     Suvoborski Čak Noris, jači od groma i od konja: Mladena i Kokana udarila sila nebeska, životinja odmah nastradala a njemu nije bilo ništa - postao medicinski fenomen (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Нова посластица са падина Сувобора


Прањани – На Толића коси прошлог пролећа почела је да ради нова млекара „Сувобор” и одмах се на тржишту прочула по изузетно ускусном кајмаку истог имена. Зато нас је пут одвео у Прањане, на падине Сувобора, где су сви погони овог предузећа, ливаде, фарма и фабрика.
„Млекара је основана 1. априла ове године, поседује најсавременију опрему и прерађује 5.000 литара дневно” - каже за РИНУ директор „Сувобора”, Александар Глишић (24).
Овај предузимљиви човек апсолвент је Електротехничког факултета у Београду али велики део времена посвећује колективу на јужним обронцима историјске планине.
„Ово је породично предузеће са 14 радника. Имамо 15 музних крава и још 19 јуница и бикова. Никад не продајемо телад, ниједно грло испод 500 килограма. Са четири трактора обрађујемо 15 хектара земље, гајећи углавном силажу и детелину”.
Производни програм у беспрекорно уређеном погону обухвата бели сир, кајмак „Сувобор”, качкаваљ и паприку у павлаци.
„Наше тржиште су Горњи Милановац, Чачак, Крагујевац и Београд и надамо се проширењу посла, јер можемо да прерадимо и 10.000 литара млека у дану” - истиче Глишић.
Он наводи да на овом делу милановачке општине, од Гојне Горе до Теочина, откуп обавља шест млекара и да сточари сваког дана произведу и на пут изнесу 18.000 литара.
„Сувобор” је оснивачки капитал добио од Републичког фонда за развој, што је кредит на пет година.

РИНА


29.08.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO