Михајловићева: До краја септембра креће градња два нова ауто-пута

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за РТС да данас и сутра почињу припремни радови на изградњи ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, а до краја септембра и изградња Моравског коридора, који је важан за повезивање 500.000 људи у централној Србији и свих већих места између Појата и Чачка, укључући Крушевац, Краљево, Трстеник и Ћићевац.

 

Потпредседница Владе је истакла да је за изградњу Моравског коридора Влада Србије изабрала стратешког партнера, конзорцијум “Бехтел-Енка”, са којим би у наредних 15 дана требало да буде закључен комерцијални уговор, како би до краја септембра почели радови. 

 

“Стратешки партнер се обавезао да ће ауто-пут изградити за две и по године, као и на то да ће користити домаћу опрему и услуге, што значи да ће домаће фирме учествовати у пројекту и да ће моћи много тога да науче, јер је ово први пут да се раде три пројекта у једном. Поред самог ауто-пута, радиће се и регулација Западне Мораве и њених притока и телекомуникациона инфраструктура, што подразумева и постављање оптичких каблова, много боље управљање саобраћајем, као и да ће возачи имати све потребне информације чим уђу на овај ауто-пут”, објаснила је Михајловићева.

 

“Пре 2013. и 2014. године није било могуће ни размишљати о новим ауто-путевима, говорило се само о завршавању оног што се градило деценијама. Ми смо пустили у саобраћај ауто-пут “Милош Велики” и јужни крак Коридора 10 и завршавамо и источни крак ка Бугарској, и сад крећемо да градимо нове ауто-путеве”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је  навела и да ће изградња ауто-пута Сремска Рача - Кузмин, који је део ауто-пута Београд-Сарајево, започети на мосту преко Саве, као најзахтевнијем објекту на траси. “На пројекту ће радити српске и турске компаније, а изградња ће трајати око две и по године. Упоредо ће се припремати и техничка документација за другу деоницу “прстен ауто-путa” од Пожеге до Котромана, у дужини од 63 километра”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да ће до идуће године ауто-путеви кроз Србију, Коридор 10 и ауто-пут “Милош Велики” бити опремљени свим функционалним садржајима, укључујући одморишта, хотеле, ресторане, као и да ће се већа пажња посветити верском туризму, како би се боље представило све оно што Србија има да понуди.

 

Такође је додала да ће проблем гужви у Обреновцу, на укључењу на нови ауто-пут “Милош Велики”, бити решен у децембру ове године, кад се пусти у саобраћај деоница Сурчин-Обреновац, дужине 17,6 километара. “Гужве су могле да се избегну само ако немате ауто-пут, али ми смо сматрали да је боље да се све што се изгради и пусти у саобраћај, јер то значи ефикаснију и бржу везу и већу безбедност у саобраћају”, додала је Михајловићева.

01.09.2019.


Fotografije