40 филмова из 17 земаља на међународном фестивалу анимираног филма "Аниманима 2019."

Чачак - Међународни фестивал анимираног филма АНИМАНИМА 2019. одржаће се од 4. до 7. септембра у Дому културе у Чачку. Тринаесто фестивалско издање, као и сва претходна, реализовано је уз подршку Министарства културе и информисања.

У конкуренцији за Гран при Аниманиме „Златни штифт“ и друге фестивалске награде, на пет пројекција главног такмичарског програма биће приказано 40 кратких анимираних филмова из 17 земаља, међу којима и нови филмови познатих светских аутора, Португалке Режине Песое, мађарског редитеља Гезе М. Тота, Кореанке Дахе Џеонг, Доната Сансонеа из Италије. Такмичарски програм С & А Special доноси избор анимираних ТВ реклама и музичких видеа.

Програм „Портрет аниматора“ посвећен је аутору анимираног серијала Бендито Мацхине, аниматору из Шпаније, Ђосију Малису. Паола Бристот је селекторка програма „Савремена италијанска анимација“, а Франк Дион програма „Студио у гостима“ у оквиру кога се представља студио Папy3Д из Париза. Њих троје ће уједно бити и чланови Аниманиминог међународног жирија.

Традиционални програм најбољих студентских и дипломских филмова, ове године долази са угледног Универзитета уметности Мохољи-Нађ (МОМЕ) из Будимпеште, односно његовог одсека за анимацију МОМЕ Аним. Из Мађарске стиже и изузетно дугометражно анимирано остварење, прича о необичном скупљачу уметничких дела, „Рубен Брант, колекционар“. Изузетни документарац Магиа Руссица израелских аутора Јонатана и Маше Зур подсетиће на Фјодора Хитрука, Јурија Норштајна и друге великане руског анимираног филма.

Љубитељима "девете уметности" организатори препоручују изложбу креирану у част ауторима и јунацима култног стрипа „Алан Форд“, поводом педесет година од изласка прве епизоде. Ни ове године неће изостати мастер класови и предавања Аниманиминих гостију за студенте анимације, као ни фестивалска радионица, коју ће водити Урош Крчадинац, а тема су видео игре.

 

РИНА

 

02.09.2019.


Fotografije