Возом од Крагујевца до Лапова од октобра за пола сата

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на реконструкцији пруге Лапово-Крагујевац и поручила да ће се возом између ова два града од 1.  октобра путовати мање од пола сата.

Потпредседница Владе је након обиласка радова у Баточини рекла да ће закључно са идућом годином у Србији бити укупно реконструисано око 800 километара регионалних пруга.

“Регионалне пруге су једнако важне за бољи живот грађана као и главни коридори које модернизујемо, и наш задатак је да створимо услове да се и тим пругама иде брзо, и новим возовима”, рекла је Михајловићева у Баточини.

Она је подсетила да пре 2014. није реконструисан ниједан километар регионалних пруга, као и да је Светска банка у једној студији пре неколико година оценила да је Србија на железници пропустила 2,5 инвестициона циклуса, односно 40 година развоја. “Просто су сви заборавили да железница уопште постоји”, додала је она.

Михајловићева је рекла да је вредност радова на реконструкцији пруге Лапово-Крагујевац дужине 27,5 километара 11 милиона евра, додатна четири милиона евра уложено је у санацију клизишта, а радове је финансирала Инфраструктура железнице Србије сопственим средствима. “После ове реконструкције, изводиће се радови и на деоници од Крагујевца до Краљева, што је важно за боље повезивање и развој Шумадијског округа.

В. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије”, Мирољуб Јевтић, рекао је да ће радови на реконструкцији бити завршени месец дана пре рока, 30. септембра, и да ће путовање између Лапова и Крагујевца трајати 26 минута. “Воз ће саобраћати на релацији Лапово-Крагујевац и даље до Младеновца, где ће имати везу и са БГ возом”, рекао је Јевтић.

Начелница Шумадијског округа, Биљана Илић Стошић, рекла је да ће после 132 године откако је изграђена, бити реконструисана пруга Лапово-Крагујевац и да ће од 1. октобра грађани моћи поново да путују возом по повољнијој цени од аутобуске карте. “Ова пруга такође је значајна и за теретни саобраћај и за све компаније које овде послују”, рекла је она.

 

РИНА

02.09.2019.


Fotografije
Видео