Реконтрукција водоводне и канализационе мреже у Крчагову

Ужице - У оквиру програма Подршка Европске уније развоју општина – ЕУ ПРО, Граду Ужицу је одобрено суфинансирање три пројекта: завршетак изградње кишне канализације у пословној зони Крчагово, израда Плана детаљне регулације Стари град и санација односно реконструкција дела зграде Народног позоришта Ужице.

Тренутно се изводе радови на изградњи кишне канализације и реконструкцији дела водоводне мреже у Карађорђевој улици, затим на изградњи кишне канализације у улицама Хероја Јерковића и Милоша Обреновића. Вредност радова пројекта изградње кишне канализације је око 69,5 милиона динара, од којих се око 50 милиона финансира из Програма, а остало је учешће Града, док ЈКП Водовод са 19,5 милиона динара у потпуности финансира реконструкцију водоводне мреже.

Директор Водовода Душко Љујић је истакао да је цевовод који се реконструише веома значајан у будућности јер омогућава снабдевање Крчагова и ниском зоном, с тим да би се вода препумпавала са резервоара Доварје на Капетановину, тако да у случају неких хаварија на високој зони из овог правца постоји могућност водоснабдевања Крчагова и болнице.

„Поред тога овај цевовод је веома значајан из разлога што можемо да активирамо резервоар Старо Доварје, које сад није у финкцији и већ 30 година се не користи и на њега можемо да допремимо гравитацијом воду са Живковића врела. Тако да у некој перспективи можемо да са неким мањим улагањима комплетно Крчагово снабдевамо изоловано са Живковића врела“ навео је Љујић.

„Овај цевовод нам је важан јер ће омогућити да приликом радова на реконструкцији високе зоне, у највеће градско насеље можемо да допремимо воду, а да реконструкција цевовода високе зоне не утиче на снабдевање. Имамо обећање Канцеларије за јавна улагања да ће уложити у инфраструктуру градског водовода негде око 2 милиона евра. Та средства смо планирали за магистрални цевовод у Градској општини Севојно, затим за деоницу од високе зоне резервоара Буар до резервоара Глуваћи, практично за најкритичније деонице. Такође ће се радити и комплетна реконструкција аутоматике и управљања водоводним системом, то ће нам омогућити много једноставније праћење система и управљањем“, наводи Љујић.

Никола Максимовић директор ЈП Ужице развој је навео да ће у наведеним улицама бити постављено 2700 м кишне канализације, са преко 60 бубањ сливника и 70 решетки на саобраћајницама за прикупљање површинских вода.

„Како будемо завршавали поједине деонице кишне канализације тако ћемо исте асфалтирати у пуном профилу, а обзиром да је на тендеру посао изградње кишне канализације добио конзорцијум састављен од три фирме: Јединства, Стабил про и Домекстра то омогућава да се упоредо изводе радови у све три улице па очекујемо да посао буде ефикасније завршен“, навео је Максимовић и додао да ће, где то буде неопходно, бити замењени ивичњаци и подлога на саобраћајницама.

 

РИНА

06.09.2019.


Fotografije