Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је српска Тоскана: Ево шта вину из Тополе даје посебан укус и мирис (ФОТО)(ВИДЕО)


Топола - Предео око Опленца одувек је био познат по виновој лози, па се овај крај са поносом назива престоница српских чокота, али и - српска Тоскана.


Породица Глишић из села Шуме код Тополе, деценијама се бави виноградарством, а на плантажи сада раде четири генерације.
"Први чокот је посађен око 1700. године, мој прадеда га је посадио, а имају и писани подаци о томе. Имали смо некад 96 хектара винограда", рекао је Александар Глишић.


У виноградима ове породице сада има 12 хиљада чокота, а домаћини кажу да је род у просеку од 25 тона квалитетних гроздова по хектару. Међутим, све је то захваљујући природи која је, како кажу, на овом подручју одрадила свој део посла.
"Наша географска ширина и дужина је иста као у области Шампањ у Француској, тако да имамо идеалне услове за производњу грожђа", каже Александар, а са њим се слаже и његов отац Здравко који је управо захваљујући грожђу одшколовао децу.
"Овде су специфична струјања ваздуха и ветрова, а сама земљина подлога и брежуљкасти предели савршено одговарају чокотима и дају вину мускатну миришљавост", изјавио је Здравко за агенцију РИНА.


Најстарији у домаћинству Глишића је 84-њи деда Томислав који са највише искуства и даље ради, обилази винограде и помаже својим саветима.
"Не би краљ дошао у Тополу да није било добро. Али, мора да се ради, без обзира на све што нам је природа дала, да би се имало. Ако чекаш да ти падне са неба, ништа нећес направити у животу. ", рекао је Томислав.


Поучени дединим искуством, млађи Глишићи кажу да се од виноградарства може живети, али подсећају да је у овом крајевима одувек важило - ко хоће да ради, винограде нека сади.

 

РИНА


08.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO