Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·     Srpska svetinja je bezbedna: Prave se zaštitni kameni zidovi pored reke Mileševke, radovi na rekonstrukciji puta do manastira Mileševa biće gotovi do kraja maja     ·     Fudbalski teren na Rekreacionom centru dobio tribine i novu led rasvetu     ·     Crnogorac izbo Bosanca, pa otišao na kafu: Evo zbog čega je učinio jeziv zločin     ·     Teška nesreća kod Loznice: Sudar automobila i kombija, tri osobe voze u bolnicu     ·     Meteo alarm upaljen samo u jednom delu Srbije: Ovo je detaljna prognoza do kraja nedelje     ·     Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је српска Тоскана: Ево шта вину из Тополе даје посебан укус и мирис (ФОТО)(ВИДЕО)


Топола - Предео око Опленца одувек је био познат по виновој лози, па се овај крај са поносом назива престоница српских чокота, али и - српска Тоскана.


Породица Глишић из села Шуме код Тополе, деценијама се бави виноградарством, а на плантажи сада раде четири генерације.
"Први чокот је посађен око 1700. године, мој прадеда га је посадио, а имају и писани подаци о томе. Имали смо некад 96 хектара винограда", рекао је Александар Глишић.


У виноградима ове породице сада има 12 хиљада чокота, а домаћини кажу да је род у просеку од 25 тона квалитетних гроздова по хектару. Међутим, све је то захваљујући природи која је, како кажу, на овом подручју одрадила свој део посла.
"Наша географска ширина и дужина је иста као у области Шампањ у Француској, тако да имамо идеалне услове за производњу грожђа", каже Александар, а са њим се слаже и његов отац Здравко који је управо захваљујући грожђу одшколовао децу.
"Овде су специфична струјања ваздуха и ветрова, а сама земљина подлога и брежуљкасти предели савршено одговарају чокотима и дају вину мускатну миришљавост", изјавио је Здравко за агенцију РИНА.


Најстарији у домаћинству Глишића је 84-њи деда Томислав који са највише искуства и даље ради, обилази винограде и помаже својим саветима.
"Не би краљ дошао у Тополу да није било добро. Али, мора да се ради, без обзира на све што нам је природа дала, да би се имало. Ако чекаш да ти падне са неба, ништа нећес направити у животу. ", рекао је Томислав.


Поучени дединим искуством, млађи Глишићи кажу да се од виноградарства може живети, али подсећају да је у овом крајевима одувек важило - ко хоће да ради, винограде нека сади.

 

РИНА


08.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO