Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja     ·     Besplatan vrtić za svako treće dete i besplatni udžbenici: Fantastična vest za roditelje u Dragačevu     ·     Pala grupa pedofila u Srbiji: Iskorišćavali maloletna lica za pornografiju     ·     Udji u automobil da te povezemo do kuće: Uznemirujuća poruka se širi Užicem, crveno vozilo se zaustavilo a vozač pokušavao dete namamiti da uđe unutra     ·     Slike sa lica mesta kidaju srce: Svi traže malenu Danku a od nje nema ni traga ni glasa, vremenski uslovi su očajni ipak nema odustajanja (FOTO)     ·     Na ovo su dugo čekali: Izgradnja bazena u Ljuboviji u punom jeku, do leta biće spremno za kupače     ·     Uhapšena radnica EPS-a u Kniću: Zgrnula ogromne pare od primljenih uplata, firminim pečatom overavala isečke     ·     Novak Đoković i Goran Ivanišević prekinuli saradnju     ·     Incident u kragujavčakom sudu: Privedeni muškarac pobegao policajcima     ·     Kineski radnici porušili dotrajali most u Lučanima: Niče novi preko reke Bjelice u naselju Dljin, on će u značajnoj meri ubrzati saobraćaj (FOTO)     ·     Zemljotres pogodio Tursku, potres zabeležen na 12 kilometara od Burse     ·     Svi su na nogama od juče: Potraga za malenom Dankom ušla u 19 sat, spasilačke jedinice pretražuju svaki metar terena     ·    


Autor: RINA.rs


Купусијада у Мрчајевцима: народни празник у најчувенијем селу Шумадије


Чачак – Приређивачи 17. „Купусијаде” у Мрчајевцима имају неке своје знаке – свих седам места за шатре одмах је распродато, од 300 метара за тезге слободно је само још неколико – који наговештавају да ће ово да буде најпосећенија приредба од оснивања. Дакле, народни празник у најчувенијем селу Шумадије.
„Ове године очекујемо рекордну посету, јер је и културно – уметнички програм састављен тако да привуче бројне госте. За то су снаге и труд удружили Месна заједница Мрчајеваца, Туристичка организација Чачка и град Чачак” - казао је јутрос на конференцији за новинаре у Градском већу Владан Милић, помоћник чачанског градоначелника.
Званичан програм приредбе траје три дана – од петка до недеље – али неки занимљив предговор почиње већ данас у подне. Тада ће први пут кроз Мрчајевце проћи поворка фијакера и кочија, а тачно у 12 испред „Шмита” Милун Тошић почиње да слаже материјал у највећи купусни лонац на свету од 560 литара који ће дати резултат, разуме се, тек у петак ујутро.
Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка истиче да је овогодишња приредба припремила највећи буџет до сада – 2,45 милиона из буџета Чачка, још 1,5 из касе Министарства државне управе и локалне самоуправе – и процењује да ће се ових дана у село слити око 100.000 посетилаца и гостију разних врста. Он је додао:
„Драго нам је што је и Влада Републике Србије препознала ову приредбу као робну марку, једну од највећих у Моравичком округу”.
Календар 17. „Купусијаде”, укратко, изгледа овако:
У петак, 13. септембра, у 17 сати почиње народни вишебој, у 18.30 је концерт КУД ФРА и њихових гостију, у 20 „Обреновање” са великим народним оркестром Љубише Павковића, КУД – ом „Радиша Поштић” и осморо певача који ће изводити арије Обренове.
У суботу је од 14 до 18 аматерски музички маратон на бини испред Дома културе, у 18 свечано отварање „Купусијаде” а затим (20.30) концерт Маринка Роквића уз велики орекстар Влада Пановића.
За недељу је заказан аматерски музички програм (15 – 19), чему следи проглашење победника 17. „Купусијаде” (19.30), па концерт Ане Бекуте (20) такође уз музичаре Владе Пановића.
Централни догађај је, разуме се, такмичење мајстора у кувању овог гурманлука.
„У категорији `Цело село кува` жири је посетио бројне куварице на простору од Прељине до Адрана и Бумбаревог Брда, и сваке године све их је више. У другој категорији су екипе и појединци, у тећој угоститељи а од ове године увели смо и четврту „Дегустатори свадбарског купуса” кад ће осморо финалиста испред позорнице показати ко са највише сласти гута ову посластицу” - саопштио је Љубиша Спасовић, председник Организационог одбора „Купусијаде”.
Домаћини покушавају да обнове и изложбу расних говеда овог краја, па је образована комисија која ће оценити најбоље завичајне сточаре.
„Да не бисмо мучили ни људе ни стоку одлучили смо да ове године жири оде њима на ноге, и одредили су тројицу младих одгајивача са узорним запатом” - вели Спасовић.
Он напомиње да је за возаче одређен паркинг код некадашњег погона „Слободе” уз целодневну цену од 150 динара и сав приход од те услуге припашће фудбалском клубу Орловац.
Туристичка организација Чачка припремила је и бесплатан аутобуски превоз од овог града до Мрчајеваца, и повратак наравно. Креће се станица у Чачку и Мрчајевцима а сатница је: петак – поласци у 18 и 19 сати, повраци у 22 и 23. Субота: 16,17,18,19 – повратак 19, 21, 22, 23. Недеља је иста као субота.
За успех приредбе, кажу домаћини, постарао се и врховни творац, обезбедивши лепо време за све дане и ноћи ове „Купусијаде”.

РИНА


12.09.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO