Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·    


Михајловићева: Србија центар транспорта и повезивања региона


Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, заједно са председницом Владе Аном Брнабић, европском комесарком за транспорт Виолетом Булц и шефом Делегације ЕУ Семом Фабрицијем, отворила је седиште Транспортне заједнице југоисточне Европе у Београду. 

 

Свечаности отварања седишта прве европске инситуције у Србији присуствовао је и директор Секретаријата Транспортне заједнице Ален Барон. 

 

“Данас је важан дан не само за Србију, где се налази седиште Транспортне заједнице, већ за цео регион, јер циљ нам је да радимо заједно и да се међусобно повезујемо. Транспорт је најмоћније оружје за све наше грађане, да се развијамо и живимо боље, за нове инвестиције и бољи стандард”, изјавила је потпредседница Михајловић. 

 

Она је истакла да транспорт нису само путевим, пруге, асфалт и камен, већ да он пре свега значи мир, стабилност и просперитет. 

 

“Ово је велики корак на путу на Европској унији и Србија је од данас једном ногом у Транспортној унији. Кроз Транспортну заједницу, као прву европску институцију у нашој земљи, допринећемо повезивању региона, али и уклањању нефизичких баријера на нашим границама. Хвала комесарки Булц јер нам је све ово време пружала помоћ и подршку како бисмо се још јаче и више повезивали”, рекла је она. 

 

Премијерка Брнабић истакла је да је отварање ТЗ у Београду велика част за нашу земљу, али и знак огромног поверења. 

 

“Секретаријат Транспортне заједнице још један је симбол напретка и потврда да је место региона у срцу Европе. Наше земље веже историја, али и светла будућност”, рекла је Брнабићева. 

 

Европска комесарка Виолета Булц истакла је да је данашњи догађај знак политичке воље и само почетак даље заједничке сарадње. 

 

“Транспортно повезивање значи сарадњу, мир и наду. Ово је први пут да земље западног Балкана имају директан приступ јединственом европском тржишту. Секретаријат ће допринети смањењу трошкова пројеката и привлачењу нових инвестиција. Ово је чвориште које ће омогућити повезивање земаља ЕУ са регионом западног Балкана”, рекла је она. 

 

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да Унија улаже огромну енергију у транспорт и да се то одражава и на земље западног Балкана, где је уложено 15 милијарди евра. 

 

“Честитке Србији јер је домаћин прве међународне институције у земљи. Захваљујући залагању потпредседнице Владе Зоране Михајловић и комесарке Булц данас имамо седиште Транспортне заједнице у Београду. Ово је велика одговорност, али и прилика како за Србију, тако и цео регион”, рекао је Фабрици. 

 

Ален Барон је додао да се дуго радило на успостављању Секретаријата ТЗ и да је у питању заједница идеја и циљева у којој учествују све земље региона. 

 

“Секретаријат ће пружати подршку земљама региона у припреми и реализацији пројеката. Наш циљ је јачање повезаности региона, али и јачи транспортни систем који је у складу са стандардима ЕУ”, рекао је Барон. 

 

РИНА


13.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO