Ništa im nije sveto: Muškarac se sumnjiči da je iz crkve kod Plava ukrao 200 eura, podneta krivična prijava     ·     Nadamo se da neće završiti na ražnju: Nesvakidašnji snimak iz centra Čačka, odbeglo jagnje uplašeno luta ulicama grada (VIDEO)     ·     Ne možemo stići da proizvedemo koliko nam traže: Zbog ratova u svetu vojna fabrika iz Lučana ima pune ruke posla i širi svoje kapacitete, kreće se i sa prozvodnjom trofaznog baruta (FOTO)     ·     Živeli smo mesecima na ploči štale, do kuće smo prilazili čamcima: Dramatična sećanja Čačana na katastrofalne poplave pre deset godina, samo se nadaju - bilo ne ponovilo se (FOTO)     ·     Naoružan do zuba, policija upala u stan i našla čitav arsenal oružja: Uhapšen muškarac iz kolašine - imao puške, pištolje i municiju     ·     Četkicom stvara magiju i ljubav prema Srbiji pretvara u dela: Milica je učiteljica ali i vrhunska slikarka, nesebično se trudi da svoj talenat prenese i na đake     ·     U srpskim selima i dalje postoji "drvo zapis": Kultno mesto koje štiti od nevremena i nesreće, a sveti krst urezuje se jednom godišnje (FOTO)     ·     Gomila se smeće po lokalnim samoupravama koje inače ga odvoze na deponiju Duboko: Čačak odmah rešio svoj problem, otpad iz ovog grada se do daljeg odlaže u Kraljevu     ·     Ovo će biti centar zbivanja mladih na Zlatiboru: Dobili prostor za druženje i kreiranje sadržaja (FOTO)     ·     Pao diler u Priboju: Policija mu pronašla marihuanu i vagicu za precizno merenje, sve namenjeno za dalju distribuciju     ·     Dečak pao sa zgrade u Sutomoru: Sa teškim povredama prebačen u Klinički centar     ·     „Milan Blagojević - Namenska” AD obeležila 75 godina postojanja     ·    


Autor: RINA.rs


Вучић на обележавању годишњице операције "Халијард" у Прањанима: Србија и Америка нису непријатељи


Горњи Милановац - У Прањанима је обележено 75 година од мисије Халијард, највеће операције спашавања оборених америчких и савезничких авиона у којој је спашено 500 пилота. Свечаном обележавању годишњице присуствовао је и председник Србије, Александар Вучић.


"Србија и наш народ тада су многима били једини спас. Али не само за њих и њихове породице, већ и за важну операцију 1944. Поносан сам што смо ми Срби увек били антифашиатички настројени и то показали кроз жесток отпор. Подизали су антифашиатичке устанке и страдали за отаџбину. Само четири народа су страдала више од нас и зато никад нећемо прихватити ревизионизам историје где би напаћени српски народ означавали као нацистичке слуге", рекао је Вучић.


Он је истакао да су Прањани јуначко место у срцу Шумадије, чији становници су те 1944. године показали своје херојство у хуманост.
"Морамо да се запитамо како смо након овако величанствен ох савезништва са Америком постали непријатељи", упитао је Вучић и додао.
"И за вас велике силе имам питање, али не знам да ли ћете одговорити једном Вучићу, председнику мале Србије - да ли сте због глобалних сукоба са великим силама жртвовали једног од најлојалнијих савезника кох сте имали и стали на страну свих других. Ја отворено говорим о нашим, али и о њиховим грешкама",изјавио је Вучић.


Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот нагласио је да је херојство Срба у Прањанима један од најсветлијих примера у Другом светском рату.
"Американци и Срби стајали су раме уз раме пишући историју пре 75 година. Данас се поносимо њиховим подвигом и САД никад неће заборавити храброст српског народа и чин Срба из Прањана. То су били обични људи који су против своје били увучени у рат", нагласио је Кајл Скат.


Александар Вучић први је председник Србије који је присуствовао обележавању годишњице, а на Галовића пољу данас се скупило преко седам хиљада људи.
РИНА




15.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO