Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Михајловићева: Прикључите се иницијативи економског оснаживања жена са села


Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем и извршном директорком НАЛЕД-а Виолетом Јовановић отварању Војвођанског салона у згради Бановине у Новом Саду.


Михајловићева је том приликом истакла да је пресрећна јер се Покрајинска влада прикључила иницијативи која за циљ има да упосли најмање 1.000 жена са села које су и најугроженије у економском смислу. 

“Кроз ову иницијативу до сада смо упослили више од 600 жена. На овај начин не само да чувамо наше вредности и наслеђе, које поносно показујемо свету, већ помажемо женама да се запосле и економски оснаже. И зато позивам све институције да се придруже акцији”, рекла је она. 

Михајловићева је подсетила да је пре две године један од салона у Влади Србије уређен рукотворинама које израђују жене са села, чланице Етно-мреже. 

“У Српском салону одржавамо састанке са важним делегацијама и сви увек имају пуно питања о овим уметнинама. Као допринос Војвођанском салону, поклон за господина Мировића, азбука у златовезу”, рекла је она. 

Игор Мировић изразио је задовољство јер је део велике и успешне иницијативе која подстиче запошљавање жена и промовише све оно што жене стварају чувајући културно наслеђе. 

“Хвала потпредседници Владе, која вредно ради на заштити права жена. Овом заједничком иницијативом помажемо развој села од Сомбора до Пирота, а поклањајућу ове рукотворине страним званичницима дајемо им својеврсни отисак душе са ових простора”, рекао је он. 

Виолета Јовановић истакла је да се овим и Српским салоном, уређеним златовезима, ћилимима и тканинама жена из Србије, шаље јасна порука о значају очувања наслеђа, мултикултуралности, али пре свега потребе да се економски оснаже жене са села. 

“Хвала потпредседници Владе и господину Мировићу на подршци. Они су амбасадори нашег културног наслеђа. Надамо се да ће се и друге институције придружити и да ће се ове рукотворине наћи у нашим дипломатским представништвима и у Новом Саду као европској престоници културе”, рекла је Јовановићева. 

Војвођански салон у згради Бановине припремљен је по угледу на Српски салон у згради Владе Србије, који је успостављен на иницијативу и уз подршку потпредседнице Владе проф. др Зоране Михајловић, као покровитељке иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“. Салон се отвара са циљем очувања културног наслеђа наше земље и промоције стваралаштва жена и младих у Војводини, које ће бити представљено званичницима који присуствују састанцима.

 

РИНА


20.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO