Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Други „Дани патријарха Павла” у Чачку: у гостима хор свештеника митрополије из Санкт Петерсбурга


Чачак - Ове јесени град Чачак биће домаћин друге по реду манифестације „Дани патријарха Павла”, основане у част једног од најпосвећенијих пастира које је имала српска православна црква.
„Покровитељи су град и Туристичка организација Чачка и манифестација почиње на Крстовдан у манастиру Благовештење на Каблару, а завршава почетком новембра у чачанском Дому културе. Ове године је десет лета од упокојења блаженопочившег патријарха српскога, светитеља и монаха који је увек био наш народни вођа” - казала је Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, на данашњој конференцији за новинаре у седишту Градског већа.


О догађајима који долазе беседио је професор универзитета, др Драго Милошевић из овог града, по чијој је замисли приредба и настала.
„Гојко Стојчевић је рођен у Кућанцима у Славонији, а патријарх Павле у селима око Чачка. У Прислоници где се искушавао у манастиру Вујан, и у овчарско - кабларској клисури, најпре у храму Св. Тројице па у Благовештењу на Каблару, где се замонашио” - истакао је Милошевић.


Он је, затим, навео како ће тећи догађаји овогодишње приредбе...
Најпре на Крстовдан, 27. септембра следи у 8 сати Света архијерејска литургија у Благовештењу, коју ће служити свештенство чачанске цркве, уз саслужење свештеника из огранака манифестације, Кућанаца, Гацког, Никшића и Призрена. После тога на програму су отварање манифестације, изложба дрворезбарске колније „Крст патријарха Павла” и додела награда за најлепши рад, па појање хора „Слово љубве”.
„Најављено је да ће доћи свештеник Драган Гаћеша из Славоније и вероватно свештеник из Никшића, јер је владика Јоаникије дао благослов за то” - вели Милошевић.
За 6. октобар у 18. сати заказан је концерт чувеног хора од 23 свештеника из митрополије Санкт Петерсбурга и људи из те божје куће у Русији даће посебан печат овогодишњим „Данима”. За концерт је одређена дворана Градског дома културе у Чачку.


Завршна свечаност је у истом простору, 2. новембра, уз концерт хора „Преподобни Рафаило Банатски” из Зрењанина и изложбу 33 портрета партијарха Павла, који су данас у поседу културних установа у Младеновцу и Београду. Још није познато ко ће одржати свечану беседу у тој посебној вечери.


Домаћини су на ове догађаје позвали и патријарха српскога Иринеја, рођеног у Видови под Кабларом недалеко од Чачка, и чекају одговор.
Приредбу ће 27. септембра отворити градоначелник Чачка Милун Тодоровић, на трему манастира Благовештење где је патријарх Павле сваке године разговарао са верним народом, по две седмице око Петровдана.

РИНА

 


24.09.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO