Kad zamiriše nema ništa bolje, dok korica pucketa: Čačanski pečenjari u deficitu sa "robom" pred praznike, obori sve prazniji a potražnja ogromna (FOTO)     ·     Mesto tragedije i užasa komšije i dan danas zaobilaze: Navršila se godina dana od svirepog zločina u selu Gornja Trepča, bratoubica preminuo u ustanovi u kojoj je bio smešten (FOTO)     ·     Spomenik kulture od velikog značaja: Ovo je kuća u kojoj je rođen i odrastao jedan od najpoznatijih kompozitora u istoriji Srbije, posebno mesto u njoj zauzima klavir (FOTO)     ·     Rode u užičkom kraju ne miruju, a za doktore pune ruke posla: Bejbi bum doneo osam novih stanovnika u gradu na Djetinji     ·     Mraz desetkovao voće u ivanjičkim selima: Meštani svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake, koliko su niske temperature pogubne otkrivaju stručnjaci     ·     Milicija svaki dan patrolira, počinioce često uhvati na delu: Bahatim pojedincima koji prave divlje deponije mora se stati u kraj, bacaju gume, plastiku i leševe uginulih životinja bez pardona (FOTO)     ·     Požar izbio na maloj pijaci u Čačku: Zapalio se drveni objekat, vagrogasci odmah stigli na lice mesta (FOTO)     ·     Devojčicu udario automobil na Dorćolu: Na licu mesta policija     ·     U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša     ·     Silovit sudar kod Požege, na licu mesta Hitna pomoć: Sudarili se kombi i putnička vozila, na toj deonici uvek velika magla     ·     Havarija u Čačku: Odjednom se urušila ogromna količina zemljišta a na ulici krater, stanovnici u strahu (FOTO)(VIDEO)     ·     Zakucao se u prikolicu kamiona: Saobraćajna nezgoda kod Brodareva, jedno lice povređeno (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Други „Дани патријарха Павла” у Чачку: у гостима хор свештеника митрополије из Санкт Петерсбурга


Чачак - Ове јесени град Чачак биће домаћин друге по реду манифестације „Дани патријарха Павла”, основане у част једног од најпосвећенијих пастира које је имала српска православна црква.
„Покровитељи су град и Туристичка организација Чачка и манифестација почиње на Крстовдан у манастиру Благовештење на Каблару, а завршава почетком новембра у чачанском Дому културе. Ове године је десет лета од упокојења блаженопочившег патријарха српскога, светитеља и монаха који је увек био наш народни вођа” - казала је Милица Дачић, заменица градоначелника Чачка, на данашњој конференцији за новинаре у седишту Градског већа.


О догађајима који долазе беседио је професор универзитета, др Драго Милошевић из овог града, по чијој је замисли приредба и настала.
„Гојко Стојчевић је рођен у Кућанцима у Славонији, а патријарх Павле у селима око Чачка. У Прислоници где се искушавао у манастиру Вујан, и у овчарско - кабларској клисури, најпре у храму Св. Тројице па у Благовештењу на Каблару, где се замонашио” - истакао је Милошевић.


Он је, затим, навео како ће тећи догађаји овогодишње приредбе...
Најпре на Крстовдан, 27. септембра следи у 8 сати Света архијерејска литургија у Благовештењу, коју ће служити свештенство чачанске цркве, уз саслужење свештеника из огранака манифестације, Кућанаца, Гацког, Никшића и Призрена. После тога на програму су отварање манифестације, изложба дрворезбарске колније „Крст патријарха Павла” и додела награда за најлепши рад, па појање хора „Слово љубве”.
„Најављено је да ће доћи свештеник Драган Гаћеша из Славоније и вероватно свештеник из Никшића, јер је владика Јоаникије дао благослов за то” - вели Милошевић.
За 6. октобар у 18. сати заказан је концерт чувеног хора од 23 свештеника из митрополије Санкт Петерсбурга и људи из те божје куће у Русији даће посебан печат овогодишњим „Данима”. За концерт је одређена дворана Градског дома културе у Чачку.


Завршна свечаност је у истом простору, 2. новембра, уз концерт хора „Преподобни Рафаило Банатски” из Зрењанина и изложбу 33 портрета партијарха Павла, који су данас у поседу културних установа у Младеновцу и Београду. Још није познато ко ће одржати свечану беседу у тој посебној вечери.


Домаћини су на ове догађаје позвали и патријарха српскога Иринеја, рођеног у Видови под Кабларом недалеко од Чачка, и чекају одговор.
Приредбу ће 27. септембра отворити градоначелник Чачка Милун Тодоровић, на трему манастира Благовештење где је патријарх Павле сваке године разговарао са верним народом, по две седмице око Петровдана.

РИНА

 


24.09.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO