Има (ли) лека за Богутовачку бању?

Краљево - Изванредни резултати у лечењу неуропсихијатријских обољења, високог крвног притиска, мигрене и других болести деценијама су били најбоља препорука за долазак на хиљаде гостију из земље и света у Богутовачку Бању, удаљену двадесетак километара југозападно од Краљева. Добри познаваоци бањских прилика тврде да се златним периодом у развоју бање може сматрати време од почетка шездесетих година прошлог века до краја двадесетог века када су из године у годину обарани рекорди у броју посетилаца.

Иначе, прва сазнања о Богутовачкој Бањи, која се знатно касније прочула и као рај за живце подно планине Троглава, везују се за 1835. годину када је влада Кнежевине Србије наредила да се у Бечу ураде хемијска испитивања и анализе минералних вода ове бање.То испитивање као неколико каснијих од стране наших и страних референтних установа су потврдила изванредна својства бањских вода у лечењу не само неуропсихијатријских обољења и нервног система (мултипла склероза, хронична мигрена, висок крвни притисак), него и болести органа за варење, кардиоваскуларног система, периферних крвних судова, као и нека друга.

 

Временом Богутовачка Бања је постала све привлачнија не само онима који су у њеној благотворној води тражили лек већ и за љубитеље нетакнуте природе, чистог ваздуха, пространих пропланака, четинарских шума, затим кристално бистре реке Лопатнице и на десетине врста лековитог биља.

 

24.09.2019.


Fotografije