Из Перућца извучено 350 врећа отпада

Бајина Башта - Поводом Дана чистих планина и Светског дана туризма, Национални парк Тара у сарадњи са Туристичком организацијом Тара-Дрина, Туристичком агенцијом Таратурс и општином Бајина Башта, ЈКП “12. Септембар“ је организовао 23. септембра чишћење језера Перућац.

 

У акцију се укључило 20-ак лица која су уз помоћ 8 чамаца обавили чишћење језера Перућац од бране ХЕ Бајина Башта узводно до уласка у кањон Дрине. Прикупљено је око 350 врећа отпада који је плутао поред обале језера или се налазио на њој.

 

- Дошли смо да подржимо акцију НП Тара и да на делу покажемо да се залажемо за чисто језеро Перућац које има велики туристички потенцијал. Добро би било да се у будућности овакве акције организују заједно са НП Дрина из Републике Српске. Оваквим акцијама би требало дати већу медијску подршку у циљу окупљања што већег броја оних који би узели учешће у њима- истиче Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара-Дрина“.

 

У акцији чишћења прикупљено је око 350 врећа отпада који је плутао поред обале језера или се налазио на њој.

 

“Отпада, кога Дрина доноси из горњег тока у језеро Перућац, на жалост, увек има. Сада га је ипак значајно мање, јер се делимично зауставља и сакупља у Вишеграду. Највише је пластичних кеса и флаша. Кад порасте ниво језера, онда вода плави обале па тако захвата отпад који се често одлаже на њима “, истиче рибочувар Раде Веизовић.

 

Прикупљени отпад је депонован на обали код бране одакле су га о камиони ЈКП „12. септембар“ транспортовали на Регионалну депонију Дубоко код Ужица.

 

Ово је друга акција чишћења језера Перућац ове године, али како је организована радног дана, из оправданих разлога, изостао један број учесника који су раније редовно долазили. Овај пут није било риболоваца, планинара и чланова више еколошких друштава, а следеће чишћење језера планирано је на пролеће.

 

РИНА

26.09.2019.


Fotografije