Srbin uhapšen po Interpolovoj poternici u Baru: Određuje mu se ekstradicioni pritvor, osumnjičen za teška krivična dela     ·     Ovako je umrla beba koju su rastrgli pitbulovi: Stigao nalaz obdukcije     ·     Produžen pritvor uhapšenima nakon sukoba u Banjskoj     ·     Sneg veje na Goliji: Zima u aprilu stisnula zube i ne pušta, prava decembarska idila na Odvraćenici u centru planine (FOTO)(VIDEO)     ·     Kamiondzija iz Crne Gore pokušao da sakrije 50 kilograma rezanog duvana: Prijepoljska policija ga odmah uhapsila i privela kod tužioca (FOTO)     ·     Lažno širenje panike u Novom Pazaru: Policija se oglasila - nije bilo nikakve pucnjave, niti smo pozivali ljude da odstanu u svojim domovima     ·     Čekamo satima i satima: Kolaps na graničnom prelazu sa Hrvatskom, kolona šlepera dugačka preko deset kilometara (FOTO)     ·     Prve slike i snimci sa mesta ubistva u Preljini: Napadač u bekstvu, ubijeni od ranije poznat policiji - njegovim roditeljima Hitna pruža pmoć (FOTO)(VIDEO)     ·     Pucnjava u Preljini kod Čačka: Ubijen muškarac, policija na licu mesta     ·     Dečak upao u otvoren šaht u Nišu: "Da je bilo slabije dete polomilo bi nogu sigurno"     ·     Sanirana havarija u Čačku, sve je pod kontrolom: Svi građani dobili vodu, nakon što se obrušio rov prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u širem centru grada (FOTO)     ·     Žestok obračun u Novom Pazaru: Potukla se grupa mladića, uzrok najverovatnije ilegalna ulična trka automobila     ·    


Autor: RINA.rs


Павле нас чува са небеса


Овчар Бања – Светом архијерејском литургијом у цркви манастира Благовештење на кабларској стени и отварањем резбарске колоније крстова данас су у Овчар Бањи свечано отворени други „Дани патријарха Павла“.

„Блажено почивши патријарх се замонашио 1947. управо овде у Благовештењу, и то нама чачанима даје за право да се осећамо благословенима. Он нас и данас са небеса чува као наш пастир“- казао је на отварању Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Он је напоменуо да дани посвећени пређашњем патријарху српскоме морају протећи у знаку љубави, разумевања и узајамног поштовања, поготово што ове године обележавамо 800 лета од аутокефалности наше цркве. Тодоровић је истакао, такође, да се у чачанском крају управо довршава неколико храмова:

„Једно од тих цркава, на светој дедовини у Видови под Кабларом гради и садашњи патријарх српски Иринеј Гавриловић, који ту подиже храм од брвана. Старији памте да је ранији патријарх Герман службовао у околини Чачка био је парох у Миоковцима, а млађи знају да су чачани пореклом и данашњи игуман Хиландара Методије и старешина манастира Студенице доктор Тихонир Ракићевић.

Тодоровић је напоменуо да посебне заслуге у васпостављању ове приредбе припадају универзитетском професору из Чачка др. Драгу Милошевићу који је осмислио догађај.

А Милошевић је са своје стране саопштио да је на резбарску колонију "Крст патријарха Павла“ приспело осам радова од седам аутора, а да је прву награду добио протојереј Стафрофор Аранђел Даниловић из Горњег Милановца за своју  резбарију.

„Дани патријарха Павла“ биће настављени 6. октобра у чачанском Дому културе концертом црквеног хора Митрополије из Санкт Петербурга, а завршени на истом месту 2. новембра концертом хора „Преподобни Рафаило Банатски“, из Зрењанина, пригодном беседом и изложбом 33 портрета патријарха Павла.

На данашњи велики православни празник Крстовдан, литургију у Благовештењу служили су свештеници чачанске цркве уз саслужење Остоје Кнежевића, старешине саборног храма у Никшићу и Драгана Гаћеше пароха из Кућинаца. Занимљиво је да су догађају присуствовали и сви првотимци ФК „Борац“ из Чачка.

„За све грађане обезбедили смо бесплатан превоз од Чачка до Овчар Бање како би увеличали овај догађај. И иначе наша установа поклања велику пажњу верском туризму па смо ове године имали бројне посете по храмовима око Чачка а међу гостима су најбројнији били Италијани, затим Руси, Украјинци и Румуни“- рекао је Војин Јаковљевић директор ТО Чачак.

Патријарх српски Павле (Гојко Стојчевић) рођен је 11. септембра 1914. у Кућанцима (Аустроугарска), а упокојио се 15. новембра 2009. у Београду, где је и сахрањен у манастиру Раковица.

РИНА


27.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO