Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·     Grobovi zarasli u korov, meštani se sami organizovali da ih očiste: Pojedini naslednici ne obilaze večne kuće svojih predaka, pa drugi moraju da ih sređuju     ·    


Autor: RINA.rs


На Столовима полудивљи коњи заменили стада оваца и говеда


Краљево - Планина Столови, која се са јужне стране уздиже изнад Краљева, манастира Жиче, средњовековног града Маглича и ибарске клисуре, осим по столетним шумама, прелепим пропланцима и белим мирисним нарцисима, позната је и по још једној несвакидашњој атракцији - крду полудивљих коња које скоро пола века опстаје на овој живописној планини.
Гиздаве лепотане које више од једне деценије предводи неприкосновени вођа и господар пастув Моро временом су постали и права туристичка атракција која из године у годину привлачи све већи број посетилаца, заљубљеника у природу и животиње.
Иако сваки коњ има свог власника, сваки покушај њиховог одвођења и одвајања од крда и планине представља немогућу мисију. Лепше им је на планиским висовима, пространим четинарским и брезовим шумама, пространим ливадама прекривеним бујном сочном храном него у торовима и топлим шталама. Иначе, коње су на планину најпре доводили мештани Жиче, Каменице, Маглича и других околних села на обронцима Столова како бар лети не би морали да обезбеђују храну за њих.
,,Ја сам давне 1973. године на ову планину извео једног пастува и кобилу. Пред зиму сам их враћао у шталу и тако неколико година док их једном приликом нисам оставио да ту презиме. Ту су се они, као и коњи осталих власника, умножавали, осамостаљивали, постајали независни од људи, попримајући временом особине полудивљих коња иако никада никог нису повредили“, казује Славко Николић, власник највећег броја коња на Столовима.

Живот коња у суровим условима

На Столовима коњи одолевају великим изазовима. Нарочито је тешко зими кад снежни наноси и сметови достигну висину од неколико метара а температура се спусти и до 30 степени испод нуле. У време ждрбљења, кобиле, а нарочито младунци изложени су свакодневним насртајима дивљих животиња тако да буде година кад крдо остане без иједног младунца.
,,Природна селекција чини своје, што је посебно карактеристично за живот животиња у скоро екстремним условима. Опстају само потпуно здрави примерци, физички способни да нађу храну и не постану плен вукова и медведа. И пастув Моро, неприкосновени вођа крда, који своју супериорност у снази доказује читаву деценију, сав је у ожиљцима од борби с дивљим зверима у којима је бранио остале коње у крду, себе, а најревносније своје младе потомке“, каже ветеринар Драган Марковић.

Столови велика шанса краљевачког говедарства

Због обиља здраве сочне хране 60-их и 70-их година прошлог века на Столовима било је и до хиљаду и по оваца и неколико стотина говеда, махом бикова и јунади. Жички домаћин Славко Николић добро памти та времена и тврди да би баш са те планине могао да крене препород говедарства у краљевачком крају али и ширем подручју. Са Славком се слажу и стручњаци.
,,Велики произвођачи меса на нашем подручју: Котленик, НИД, САН, који имају високе стандарде у производњи и извозне референце, да не помињем низ малих кланица и прерађивача, могли би да на Столовима нађу своју сировинску базу за будућност која не би пуно коштала. Чињеница је да би имали месо у врху европских произвођача. Наравно, у цео тај пројекат морала би да се укључи држава својим подстицајима и улагањем у инфраструктуру, посебно путну“, истиче краљевачки агроном Драгутин Јевтовић.

До остварења оваквих планова крдо од педесетак полудивљих коња само ће водити велику и свакодневну битку за опстанак на Столовима, иако на овој планини има места и за овце и за говеда, баш као некада.

РИНА/Миланко Даниловић


28.09.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO