Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Почела настава у комплетно обновљеној школи у Турици


Ужице - Од данас око 170 основаца издвојеног одељења Основне школе Стари град у Турици похађа наставу у комплетно обновљеној школи. Церемонији отварања школе присуствовао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић који је том приликом рекао да су деца наша будућност.

„Због тога је наша обавеза да им обезбедимо услове у којима могу безбрижно и безбедно да одрастају и савлађују школско градиво, друже се и играју. Посебно када је реч о школама на сеоском подручју, тамо где, хвала богу, имамо малишане, морамо уложити напор да они имају исте услове, као њихови вршњаци у граду“, рекао је Петковић.

Он је подсетио да је у школи у Турици извршена замена свих инсталација, и да ће уместо дрва и угља од сада се за грејање користити пелет, што је далеко чистији и рационалнији начин. Замењена је столарија и урађена вентилисана фасада што такође доприноси енергетској ефикасности, извршена је реконструкција санитарних чворова, замена подова, крова и кровне конструкције. Петковић је навео да је укупна вредност радова око 63 милиона динара.

Пројекат реконструкције школе у Турици реализован је у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања кроз Програм обнове и унапређења објеката јавне намене у јавној својини. Град Ужице је обезбедио пројектну документацију и неопходне прикључке, а радови су изведени по највишим стандардима. Једини проблем је био, по речима градоначелника, тај што се каснило са извођењем радова због проблема око фасаде. У плану је да се у наредном периоду, постави и мобилијар који ће ученицима ове школе обезбедити додатне садржаје за игру.

„Желим да истакнем да ће у оквиру пројекта енергетске ефикасности јавних објеката, који наш град реализује у сарадњи са Швајцарском канцеларијом за сарадњу, бити уложена укупна средства у износу од 1, 7 милиона швајцарских франака у школе у Крвавцима, Карану, Гостиници, `Наду Матић` и вртић `Полетарац`. Исто тако, у наредном периоду ће у нашем граду бити реализован први пројекат паметне школе у Златиборском округу, вредан 24.800.000 динара и то у Првој основној школи краља Петра II. Oн подразумева постављање 12 интерактивих табли, сензора, инсталирање најсавременијег система за детекцију пожара, видео надзор, озвучење. Надам се да ће у будућности и остале школе на подурчју Ужица и Златиборског округа бити опремљене на исти начин“, навео је градоначелник и пожелео деци да буду здрави, весели, успешни у учењу и да уживају у новом школском амбијенту”, казао је Петковић.

Директорка ОШ „Стари град“ Станимирка Смиљанић Раонић је навела да је за ученике, родитеље и запослене у овој школи данас посебан дан, дан радости.

„Од данас 170 ученика наше школе ће похађати наставу у потпуно измењеним и конфорнијим просторијама. Сам простор ће мотивационо деловати на успехе ученичких постигнућа и поред тога што ће уживати у том простору, они ће стицати знања и верујем да ће са радошћу долазити у школу, јер има довољно разлога за једно лепо расположење и лепе мисли“, рекла је директорка.

Ученица четвртог разреда Јована Пејић је рекла да је срећна и задовљна што је сређена школа, а ученик трећег разреда Сергеј Ристевски каже да је срећан што је кренуо баш у ову школу, што је школа сређена, а волео би да овде може да иде до осмог разреда.

РИНА


30.09.2019.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO